donderdag 20 oktober 2011

Zwaargewichten ingezet voor uitgebreid onderzoek naar Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA)


Jacqueline Rijsdijk en de heer Michiel Scheltema gaan op verzoek van minister Leers (Immigratie en Asiel) het onafhankelijke onderzoek uitvoeren naar het werkklimaat en de bestuursstructuur van het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA). Dit heeft het ministerie van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekendgemaakt. Rijsdijk en Scheltema worden ondersteund door een onafhankelijk onderzoeksbureau.
Het onderzoek bevat bijzonder veel onderwerpen:
  • werkklimaat, cultuur, integriteit
  • klachtmogelijkheden binnen het COA
  • ontwikkeling van het salaris van algemeen directeur mevrouw Albayrak en naar de inhuur van externen
  • de bestuursstructuur en de status van het COA als zelfstandig bestuursorgaan (zbo)
  • de sturingsmogelijkheden van de minister
  • de effectiviteit en efficiëncy van het COA
  • de informatievoorziening aan de minister
  • en de rol van het ministerie bij de benoemingsprocedure van de te benoemen bestuursvoorzitter van het COA
Leers heeft Ella Kalsbeek benoemd tot lid van de Raad van Toezicht. De andere leden van de Raad van Toezicht van het COA hebben hun taken tijdelijk neergelegd voor de duur van het onderzoek.
Met mevrouw Kalsbeek als actief lid van de Raad van Toezicht, en met H. (Harry) Paul als interim-voorzitter van het COA-bestuur, hoopt de minister dat het bestuur en toezicht daarop tijdens het onderzoek adequaat geborgd is.
Jacqueline Rijsdijk werkte meer dan 25 jaar bij De Nederlandsche Bank, tot 2009 als directeur betalingen. Daarna was zij tot voorjaar 2010 lid van de hoofddirectie van ASR Verzekeringen.
Michiel Scheltema thans regeringscommissaris voor de algemene regels van het bestuursrecht, was hoogleraar staats- en administratief recht en later bestuursrecht in Groningen, staatsecretaris van Justitie (1981-1982) en voorzitter WRR tot 2004. Laatstelijk genoot hij bekendheid als onderzoeker naar het faillissement van DSB Bank.

ga naar artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten