donderdag 20 oktober 2011

September recordmaand vrijwillige terugkeer

Nooit keerden zoveel migranten vrijwillig terug uit België naar hun land van herkomst als in de maand september 2011. In totaal keerden in september 387 vreemdelingen vrijwillig terug, een record.  Dat brengt het totaal aantal personen die dit jaar vrijwillig terugkeerden (van januari tot september) op 2496. Ter vergelijking: in 2010 keerden in totaal 2957 mensen vrijwillig terug.


Dit resultaat is niet onverwacht. Reeds tijdens de zomermaanden was er een duidelijk stijgende tendens merkbaar in het aantal personen dat een beroep deed op het programma voor vrijwillige terugkeer van Fedasil (314 in mei, 310 in juni, 269 in juli, 316 in augustus).  Ter vergelijking: in september 2010 keerden er 192 personen vrijwillig terug naar hun land.De stijging is vooral toe te schrijven aan personen die na een negatieve asielaanvraag beslisten terug te keren. Ongeveer 50% van de personen die in 2011 terugkeren zijn (ex-) asielzoekers. In 2010 was dit nog slechts 37%.

Over welke nationaliteiten gaat het?
In september alleen keerden 92 personen terug naar Kosovo. Dit maakt hen tot de belangrijkste nationaliteit. Er keerden dit jaar ook opmerkelijk meer mensen terug naar Rusland (213 t.e.m. september 2011), Irak (126 t.e.m. september) en Armenië (143 t.e.m. september). 
De redenen voor deze stijging zijn veelvoudig.

Het reïntegratieprogramma van Fedasil voorziet ondersteuning bij o.a. de oprichting van micro-ondernemingen. Door deze ondersteuning wordt terugkeer een meer haalbaar alternatief voor migranten, waardoor ze ook sneller kunnen beslissen om terug te keren.  Daarnaast heeft Fedasil de voorbije jaren heel wat inspanningen geleverd om asielzoekers in de opvangcentra te informeren over vrijwillige terugkeer. Daardoor is het aantal personen dat vertrekt gedurende hun verblijf in het opvangnetwerk , gestegen. Tussen januari en september 2011 vertrokken 678 personen vanuit het opvangnetwerk, in vergelijking met 674 personen voor heel 2010. Ook de communicatie met sociale diensten die buiten de opvang met migranten in contact komen, is intensiever geworden. De resultaten van september zijn geen eenmalig fenomeen. Zoals gezegd tekent de tendens zich af sinds het voorjaar. De eerste resultaten voor oktober laten eenzelfde beeld zien.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten