zondag 16 oktober 2011

Lubbers bezorgt om vluchtelingen


Ruud Lubbers maakt zich zorgen over de manier waarop in Nederland met vluchtelingen wordt omgegaan.
Tijdens een afstudeerbijeenkomst van de Stichting voor Vluchtelingstudenten UAF sprak de oud-premier zijn zorgen uit over het lot van immigranten. "Het klimaat voor vreemdelingen in Nederland is guur. De nadruk in het politieke debat ligt teveel op aanscherping, beheersing, beperking en versobering."
In zijn toespraak betreurde Lubbers het dat vluchtelingen vaak geassocieerd worden met criminaliteit, dreiging, terrorisme en kosten en problemen. "Die eenzijdige benadering doet geen recht aan de inzet en kracht die u en veel andere vluchtelingen getoond hebben'', zei hij tegen de 200 net afgestudeerde vluchtelingen. Asielzoekers die na drie jaar nog geen uitsluitsel over hun aanvraag hebben gekregen maar wel voldoende meedoen in de samenleving, moeten volgens Lubbers een verblijfsvergunning krijgen.
Gemeenten roepen minister Gerd Leers steeds vaker op zijn koers te veranderen, zo stelt Lubbers. Leers reageert hierop door te zeggen dat Nederland een zorgvuldig beleid voert, waarbij altijd een individuele toetsing plaatsvindt. Maar "Nederland wil geen veilige haven zijn voor oorlogsmisdadigers'', aldus de minister. Ook wil hij voorkomen dat slachtoffers de daders van mensenrechtenschendingen tegenkomen in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten