woensdag 2 november 2011

Versoepel regels huisvesting

DEN HAAG - Bij de huisvesting van vluchtelingen wordt onvoldoende rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden, stellen VluchtelingenWerk Nederland en oppositiepartijen in de Tweede Kamer.
Vluchtelingen worden soms ver van in Nederland gevestigde familieleden ondergebracht. "Je stopt mensen zo willens en wetens in een isolement", aldus Tweede Kamerlid Gerard Schouw van D66.

Fries dorp
Zo moeten drie broers uit Bhutan noodgedwongen van elkaar gescheiden leven. Twee van hen moesten een woning in het Friese dorpje Wommels accepteren, waar ze weinig kans hebben op werk. Hun was toegezegd dat ze in de buurt van hun broer in Den Haag mochten wonen.
'Begrijpelijk'
"Het is begrijpelijk dat vluchtelingen niet zomaar woningen mogen weigeren, maar hou rekening met waar hun familie woont", aldus directeur Dorine Manson van VluchtelingenWerk.
Alleen in de gemeente gevestigde eerstelijnsfamilie (ouders of kinderen) geldt als nu bijzondere omstandigheid. Manson: "De criteria moeten soepeler. Ik denk dat iedereen het fair vindt dat we broers en zussen bij elkaar plaatsen."

Quota woonruimte
Gemeenten moeten volgens door het ministerie van Immigratie en Asiel vastgestelde quota woonruimte beschikbaar stellen voor vluchtelingen. Omdat veel vluchtelingen liever in de stad willen wonen, bleven woningen op het platteland leegstaan en liepen de wachttijden in de opvangcentra te hoog op.
Daarom heeft minister Gerd Leers bepaald dat vluchtelingen een aangeboden woning niet mogen weigeren en binnen drie maanden het opvangcentrum moeten hebben verlaten. Hij wil zo alle achterstanden per 1 januari 2012 wegwerken en jaarlijks 24 miljoen euro besparen.
Krimpregio's
In juli verbleven nog 4100 vluchtelingen met verblijfsvergunning in de opvang. Schouw: "Het lijkt er te veel op dat de leegstand in de krimpregio's moet worden opgelost door er vluchtelingen te plaatsen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten