zondag 30 oktober 2011

Clash N-VA-Open Vld over begroting van asielopvangcentra

Tijdens het debat over de herziening van de begroting voor migratie voor 2011 kwam het tot een clash tussen N-VA en Open Vld. Theo Francken (foto, N-VA) viel scherp uit tegen de verschuivingen in de begroting van Fedasil, de dienst die asielzoekers moet opvangen, voor 2011. 
Bij Fedasil wordt dit jaar 2,7 miljoen weggehaald. Dat geld gaat naar extra personeel voor apparatuur en mensen om botscans van minderjarige asielzoekers uit te voeren (om na te gaan of ze wel echt minderjarig zijn). Verder gaat dit geld naar personeel voor nieuwe terugkeercentra en naar extra statutair personeel voor de dienst gezinshereniging. Zowel Theo Francken als Zoë Genot (Ecolo) vonden het eigenaardig dat in volle asielcrisis het budget van de dienst die de opvang van asielzoekers verzorgt wordt verminderd. Maar de reden daarvan is logisch: de gemeenten kregen subsidies om zelf 2.000 nieuwe woningen voor asielzoekers in gereedheid te brengen. Maar dat geld is niet op. Nog altijd doet 13% van de gemeente niet mee aan dit project en momenteel zijn nog maar 654 plaatsen in orde. Dus blijven er nog subsidies over.
Tot daar geen bezwaar. Maar Francken was verontwaardigd over sommige van de nieuwe bestemmingen van die 2,7 miljoen. "Personeel voor terugkeercentra? Maar die centra gaan dit jaar niet eens open, voor één van die centra is men het nog niets eens over de plaats waar het moet komen! Waarom is daar dan personeel voor nodig?", zo luidde het.
"Ook gaat meer geld naar extra personeel op de dienst gezinshereniging. Maar dat personeel had men toch op de Dienst Regularisatie van illegalen kunnen halen. Daar is het personeel onder Wathelet verdrievoudigd voor de collectieve regularisatie. Het bedraagt nu 150 man. Maar die regularisatie is nu voorbij. Het was absoluut niet nodig om 450.000 euro uit te trekken voor acht nieuwe statutaire ambtenaren. En zo'n voorstel komt dan van een liberale begrotingsminister (Guy Van Hengel). Van een partij die voortdurend herhaalt dat het aantal ambtenaren moet verminderen!".
Meer over deze discussie en over de opvangwet vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten