zondag 30 oktober 2011

Open VLD : Opvang asielzoekers

(29/10/2011) Opvang asielzoekers beperkt tot eerste asielaanvraag
Kamer keurde vannacht Open Vld-voorstel goed
Een bijna kamerbrede heeft vannacht een Open Vld-voorstel goedgekeurd dat de regels voor de opvang van asielzoekers ingrijpend wijzigt. De wetgeving wordt coherent gemaakt, opvang wordt beperkt tot de eerste asielaanvraag en door een combinatie van strengere regels met betere begeleiding wordt ingezet op terugkeer. Open Vld-Kamerlid Bart Somers schreef het voorstel dat mee werd getekend en gestemd door Open Vld, N-VA, PS, MR, sp.a en cdH.
Bart Somers: “Deze wijzigingen maken onze wetgeving moderner, efficiënter en doeltreffender. Het parlement neemt zo zijn verantwoordelijkheid en reikt aan de komende regering de middelen aan om de asiel- en opvangcrisis aan te pakken."

Terugkeer bevorderen
Opvang zal voortaan eindigen op het moment dat het bevel om het grondgebied te verlaten uitvoerbaar wordt. Dat bevel zal voortaan vroeger worden gegeven, met name op het moment van het afwijzen van de asielaanvraag. Vanaf dat moment moet het bevel binnen de dertig dagen worden uitgevoerd.

De afgewezen asielzoeker krijgt op dat moment een duidelijke keuze: ofwel werkt hij mee aan een vrijwillige terugkeer en wordt hij daarbij begeleid, ofwel wordt de gedwongen terugkeer voorbereid. Bart Somers: “Het terugkeertraject dat we vandaag in de wet inschrijven, eindigt zo in vrijwillige terugkeer als het kan, gedwongen als het moet.”

Illegaliteit bestrijden
Vandaag is het al te vaak zo dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) een papieren bevel om het grondgebied te verlaten (BGV) aflevert, waarna Fedasil de uitgeprocedeerde asielzoeker uit het opvangcentrum zet. Deze manier van werken moedigt illegaliteit aan. Deze nieuwe regeling breekt daar radicaal mee en moet de geloofwaardigheid van het ‘bevel om het grondgebied te verlaten’ herstellen.

Eindelijk één minister voor migratie
Ook zal een asielzoeker die een opvangcentrum zonder geldige reden verlaat, kunnen uitgesloten worden van verdere opvang. En last but not least: het principe van één minister bevoegd voor migratie wordt eindelijk in de wet ingeschreven.

Leefloon
Het voorstel voorziet ook dat EU-burgers tijdens de eerste maanden van hun verblijf niet naar het OCMW kunnen stappen en een leefloon eisen. Zo wordt soelaas geboden aan de overmatige belasting van onze OCMW’s in bepaalde steden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten