zondag 30 oktober 2011

Medische zorg asielzoekers gegarandeerd

De medische hulp voor asielzoekers in het azc in Katwijk is wel degelijk gegarandeerd. Dat stelde vanavond een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
Huisartsen in Katwijk stelden vandaag tegenover de NOS te stoppen met het verlenen van hulp aan uitgeprocedeerde asielzoekers in het azc in hun dorp. Het contract wordt per 1 januari opgezegd, omdat de artsen er grote moeite mee hebben mee dat ze aan de volwassenen alleen noodhulp mogen verlenen.

Het COA stelde dat de asielzoekers alle hulp krijgen die 'gewone' Nederlanders via het basispakket van hun gezondheidsverzekering ontvangen. 'Dus geen zaken als fysiotherapie', gaf de zegsman als voorbeeld. Hij stelde dat als het contract daadwerkelijk is beëindigd, de huisartsenzorg elders wordt ingekocht.

In het centrum zitten sinds deze zomer uitgeprocedeerde gezinnen. 

'De kinderen krijgen wel alle zorg, volwassenen alleen noodhulp. Daar heb ik moeite mee', zei huisarts Irene van Rijn tegen de NOS. 'Mensen hebben altijd recht op gezondheidszorg, ook al ben je crimineel, ook al moet je het land verlaten. We kunnen ons hier niet meer in vinden.'

OntmoedigenZe vertelde dat er alles aan wordt gedaan om de asielzoekers te ontmoedigen langer in ons land te verblijven. Zo mogen ze de gemeentegrenzen niet over en zijn er nauwelijks activiteiten. 'Van mensen die binnenkomen ontbreekt soms de medische overdracht', zei ze. 

Van Rijn kende ook een voorbeeld van een asielzoeker die geopereerd had moeten worden, maar dat kon niet vanwege de beperkingen.

'Onmenselijk'
GroenLinks vindt het onmenselijk dat uitgeprocedeerde asielzoekers geen volledige medische hulp krijgen en wil opheldering van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel). Kamerlid Tofik Dibi: 'Uitgeprocedeerde asielzoekers zijn geen tweederangsmensen. Ze verdienen dus ook fatsoenlijke zorg.' (ANP/Redactie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten