zondag 30 oktober 2011

Nieuwe opvangwet geen wondermiddel

De Kamer heeft donderdagnacht enkele wetten gewijzigd die de opvang- en asielcrisis in ons land moeten helpen het hoofd te bieden.

De opvangwet wordt strenger. EU-burgers hebben geen recht meer op opvang, net als alle asielzoekers van wie blijkt dat ze voldoende middelen (het equivalent van een leefloon) hebben om in hun eigen onderhoud te voorzien.

Asielzoekers zullen voortaan ook alleen nog bij een eerste asielaanvraag een dak boven hun hoofd krijgen. Wie een tweede aanvraag indient, krijgt alleen nog opvang als die door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) ontvankelijk wordt verklaard en naar het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) wordt doorgestuurd.

De opvang vervalt ook voor de asielzoekers die een beroepsprocedure voor de Raad van State hebben lopen.

Belangrijk is ook dat wie een negatieve beslissing krijgt, voortaan op dezelfde dag het bevelschrift zal krijgen om het grondgebied te verlaten. Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen daarvoor wel 30 in plaats van 5 dagen de tijd, maar alleen op voorwaarde dat ze zich inschrijven in een 'vrijwillig terugkeertraject'. Anders volgt een gedwongen terugkeer.

Toestroom van Roma

Tot slot hebben alle EU-burgers in de eerste drie maanden van hun verblijf geen recht meer op een uitkering van het OCMW. Die wijziging van de OCMW-wet moet vooral een oplossing bieden voor de instroom van de vele Romazigeuners, waar bijvoorbeeld de stad Gent mee wordt geconfronteerd.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen vindt dat het beleid steeds meer verschuift van het bieden van materiële hulp en begeleiding naar uitsluiting.

'Het uitsluiten van bepaalde categorieën van asielzoekers ontneemt hen hun recht op een menswaardige opvang', aldus de ngo.

Hamvraag is of de rist genomen maatregelen effectief de opvang- en asielcrisis zullen oplossen. Fedasil, dat verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers, tempert de hoge verwachtingen.

'Alle genomen maatregelen zijn wat ons betref oké, maar we mogen het effect ervan niet overschatten', zegt woordvoerster Mieke Candaele. 'De maatregelen slaan op een beperkte groep van onze bevolking. Asielzoekers die een tweede asielaanvraag indienen maken hooguit 5 procent van onze bevolking uit. 200 asielzoekers hebben nog een beroepsprocedure bij de Raad van State lopen. U ziet, dit gaat niet de grote leegloop veroorzaken.'

Bart Somers (Open VLD) die het wetsvoorstel indiende, spreekt dat niet tegen.

'Deze crisis los je niet op met wetten, maar met beleid. Maar deze instrumenten moeten wel volstaan voor de regering om een beleid te voeren waardoor er opnieuw een evenwicht komt tussen het aantal asielzoekers dat binnenkomt en buitengaat. Dit moet ook ontradend werken.'

'Veel asielzoekers dienen nu meervoudige asielaanvragen in, net omdat ze dan in de opvang kunnen blijven. Dat misbruik wordt nu onmogelijk', zegt commissaris-generaal Dirk Van den Bulck. 'Toch is de impact moeilijk in te schatten. In elk geval streven wij ernaar om nog meer beslissingen te nemen in nog kortere tijd. Daarnaast moet de overheid blijvend inzetten op ontradingscampagnes en terugkeer.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten