Het initiatief kan een oplossing vormen voor de instroom van Roma-zigeuners, waar Gent een tijdje geleden mee werd geconfronteerd. Het wetsvoorstel - van de hand van liberaal Bart Somers - past de OCMW-wet aan om hier komaf mee te maken.
De wettekst bepaalt ook dat asielzoekers alleen nog opvang genieten bij de eerste aanvraag. Maar wanneer een tweede aanvraag ontvankelijk wordt verklaard, is opvang wel nog mogelijk. Wie over voldoende middelen beschikt (het equivalent van het leefloon), wordt uitgesloten van opvang.
Daarnaast wordt de Europese terugkeerrichtlijn omgezet. Die richtlijn, die de termijn om het grondgebied te verlaten bepaalt, wordt verlengd van vijf naar dertig dagen. De vijf dagen zijn nu te kort en moeilijk afdwingbaar. Na dertig dagen wordt het bevel wel uitvoerbaar, luidt het.
Tot slot pleit de Kamer voor één minister die voortaan niet alleen bevoegd is voor asiel en migratie, maar ook voor hun opvang. Momenteel is staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) bevoegd voor Asiel en Migratie en zijn PS-collega van Maatschappelijke Integratie Philippe Courard voor de opvang van asielzoekers.