zondag 30 oktober 2011

Rutte over zaak-Mauro: Leers heeft het van A tot Z goed gedaan

Het kabinet staat unaniem achter het besluit van minister Leers van Asiel om de Angolese asielzoeker Mauro Manuel uit te zetten. “Leers heeft het van A tot Z goed gedaan”, aldus Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.
Verwijzend naar de discretionaire bevoegdheid van Leers (vrije beslissingsruimte over inwilliging of afwijzing van een asielverzoek) zei Rutte:
“Er is altijd sprake van een discussionaire ruimte en dat is iets van de minister. Ik steun hem in de conclusies die hij heeft getrokken.”
Op de vraag wat de effecten van het CDA-congres zullen zijn, antwoordde Rutte dat dit “strikt genomen een interne partijaangelegenheid is”.
“We zullen de stemming van de Kamer moeten afwachten.”
Rutte wilde niet ingaan op de rol die hij als premier in de kwestie-Mauro heeft gespeeld. Op de suggestie of er veel contact is geweest met gedoogpartner Wilders, reageerde hij:
“Ik praat nooit over de gesprekken die achter de schermen plaatsvinden. [...] Of ik de goede regie voer, dat moeten de biografen maar schrijven als ik weg ben.
“Wij praten nooit in het kabinet over individuele asielzoekers, omdat we dan komen te spreken over individuele gevallen. We willen als kabinet geen mening hebben over een concrete zaak. Leers gaat hier als minister over.”

Akkoord eurotop

Rutte zei daarnaast tevreden te zijn over het akkoorddat de regeringsleiders van de eurozonewoensdagnacht hebben gesloten. Volgens hem is een grote stap gezet op ieder van de vier onderwerpen, waar een oplossing voor moest komen. Dat zijn de Griekse schuldenlast, het Europese noodfonds, de herkapitalisatie van de banken en de strengere begrotingsdiscipline.
Als het niet tot een akkoord was gekomen, was dit enorm schadelijk geweest, aldus Rutte.
“We hebben recht gedaan aan de Nederlandse inzet en er is iets uitgekomen dat in lijn is met waar ik van tevoren met de Kamer over heb gediscussieerd.”
Rutte verwees onder meer naar het versterken van de bevoegdheden van Olli Rehn, de eurocommissaris voor Economische Zaken, om een strengere begrotingsdiscipline af te dwingen. Hij pleit samen met Jan Kees de Jager al enige tijd voor een aparte eurocommissaris met voldoende bevoegdheden op dat punt. Van Rompuy gaat onderzoeken of een verdragswijziging noodzakelijk is om deze ‘supereurocommissaris’ uit te rusten met meer verregaande bevoegdheden.
Dinsdag gaat Rutte met de Kamer in debat over de uitkomsten van de eurotop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten