dinsdag 3 januari 2012

VN bezorgd over vluchtelingen Zuid-Sudan

De Verenigde Naties maken zich grote zorgen over de tienduizenden mensen die in Zuid-Sudan zijn gevlucht voor gevechten tussen de stammen Lou Nuer en Murle.

Foto:  AFP
Lisa Grande, VN-coördinator voor humanitaire hulp in Zuid-Sudan, zei maandag dat de vluchtelingen geen water, voedsel en onderdak hebben.
''Ze houden zich schuil in de wildernis'', aldus Grande. ''Ik denk dat het om 20.000 tot 50.000 mensen gaat.''
Circa 6000 strijders van de Lou Nuer hebben maandag de Zuid-Sudanese stad Pibor aangevallen. Ze hebben het gemunt op de rivaliserende Murle. De strijders van de Lou Nuer zouden hutten in brand hebben gestoken en een ziekenhuis hebben geplunderd.

Vete

De twee stammen zijn met elkaar verwikkeld in een langdurige vete. De Lou Nuer beschuldigen de Murle van het stelen van vee. De afgelopen maanden zouden bij gevechten al circa 1000 mensen zijn omgekomen.
Eind vorige week hebben de Verenigde Naties honderden militairen naar Pibor gestuurd om het geweld te beteugelen. De Zuid-Sudanese regering liet weten dat zij meer troepen naar Pibor stuurt. De Zuid-Sudanese president Salva Kiir heeft de Lou Nuer opgeroepen naar hun eigen gebied terug te keren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten