maandag 2 januari 2012

Irak vraag Iran te bemiddelen in politieke crisis

De Iraakse politieke formaties hebben zich tot buurland Iran gericht om een oplossing voor de politieke crisis te vinden. Die crisis drijft de politieke partijen uit elkaar en dreigt in een etnisch conflict te ontsporen. Dat hebben Iraakse functionarissen bekendgemaakt.
  • De Iraakse vicepresident Hashemi.
    De Iraakse vicepresident Hashemi. © ap
Een week geleden werd tegen vicepresident Tarek al-Hashemi een aanhoudingsbevel uitgeschreven wegens samenzwering. Die maatregel zette de gespannen situatie tussen de sjiitische eerste minister Nouri al-Maliki en de parlementaire groep Iraqiya nog meer onder druk. Iraqiya wordt namelijk door de soennitische minderheid gesteund en Hashemi maakt er nog steeds deel deel van uit.
 
Vicepresident Hashemi wordt ervan verdacht doodseskaders te hebben opgericht. Hij ontkent de beschuldigingen en meent dat hij geen eerlijk proces zal krijgen in Bagdad. Hij bevindt zich momenteel in de autonome Iraakse regio Koerdistan.
 
Bemoeienissen Teheran
De Verenigde Staten, waarvan de laatste soldaten het land op 18 december verlaten hebben, beschuldigen Iran ervan een nefaste rol in Irak gespeeld te hebben door gewapende milities te ondersteunen. Ook zou Teheran zich gemoeid hebben in de politiek van het land, beschuldigingen die Iran echter verwerpt.
 
Volgens bronnen in Koerdische politieke kringen heeft een Iraanse delegatie de president van Koerdistan, Massoud Barzani, en de Iraakse president Jala Talabani, een Koerd, ontmoet om over het aanhoudingsbevel tegen Hashemi te onderhandelen. (belga/sg)


ga naar artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten