maandag 2 januari 2012

Kritiek op verblijf jonge asielzoekers

BREDA - De 'gezinslocatie' voor asielzoekers van de centra in Gilze en Katwijk is niet geschikt voor kinderen.
Dat stellen Unicef en Defence for Children (DFC) in een rapport over de dagelijkse gang van zaken in de twee locaties die in februari van dit jaar door minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel als gezinslocatie zijn aangewezen. Vluchtelingenwerk Nederland deelt die kritiek.

Leers heeft gisteren in een reactie aangegeven sommige regels in Gilze en Katwijk te versoepelen. Ook belooft hij de zorg en het onderwijs op de gezinslocatie te verbeteren. Het rapport van Defense for Children concentreert zich de situatie in Katwijk. Daar zijn geen speelplekken en zou spelen in de trapportieken gevaarlijke situaties opleveren.

In Gilze is de situatie anders. Uitgeprocedeerde asielzoekers wonen daar met hun nog niet uitgeprocedeerde kinderen in de oude officierswoningen. Die staan in het bosgebied van het voormalige luchtmachtterrein Prinsenbosch tussen Gilze en Chaam.

Volgens Unicef en DFC schiet niet alleen Katwijk tekort op het gebied van veiligheid, onderwijs, zorg, privacy, strafbeleid en financiën. "De vrijheid van kinderen wordt te veel beperkt", stelt een woordvoerder van Defense for Children. "Kinderen kunnen zich nooit onttrekken aan de gespannen sfeer in het kamp. De ouders moeten zich elke dag melden en ze mogen de gemeente niet uit."

Volgens Unicef en DFC worden verder medische klachten soms gebagatelliseerd en krijgen bewoners geen reisgeld om artsen of advocaten te bezoeken. "De inkomens zijn laag", aldus het rapport. "Kinderen lopen door geldgebrek in november nog in zomerkleren. Bewoners moeten huishoudelijk werk doen voor één euro per uur. Van het inkomen wordt zelfs nog geld afgeknabbeld door een streng boetebeleid. Dat moet worden afgeschaft, vinden de drie organisaties. Ze komen binnenkort met een reeks aanbevelingen, kondigen ze aan.

Minister Leers nam daar gisteren al een voorschot op. In een brief belooft hij dat afgewezen asielzoekers met nog niet uitgeprocedeerde kinderen voortaan alleen naar Katwijk of Gilze zullen worden overgeplaatst als de kinderen binnen twee weken naar school kunnen. "Ook moeten de uitgeprocedeerden eventuele medische behandelingen kunnen blijven ondergaan als artsen dat nodig vinden."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten