woensdag 4 januari 2012

Fedasil veroordeeld voor falende opvang asielzoekster

De arbeidsrechtbank van Brussel heeft Fedasil veroordeeld om Fatou Sow te herbergen tijdens de behandeling van haar kanker, dit in het kader van de continuïteit van haar opvang. De 33-jarige vrouw uit Guinée werd op kerstdag aan de deur van het Klein Kasteeltje gezet omdat haar papieren nu in orde zijn.
De rechtbank legde een dwangsom van 500 euro per dag op, om druk op Fedasil uit te oefenen voor een snelle terugkeer van de vrouw in het opvangcentrum. Op 25 december had Fatou Sow het Brusselse ontvangcentrum verlaten. Bij haar terugkeer na een medisch onderzoek in het Sint-Pietersziekenhuis, voor de opvolging van haar kanker, stond ze voor gesloten deuren. De enkele spullen die binnen waren gebleven, kon ze niet ophalen.
 
Fedasil was van oordeel dat Fatou Sow niet langer moest opgevangen worden in een opvangcentrum omdat ze het vluchtelingenstatuut had bekomen. De kosten van haar aanwezigheid in België zouden dus ten laste komen van het OCMW van Brussel.
 
De arbeidsrechtbank oordeelde dat Fedasil in gebreke bleef in haar opdracht en stelt dat het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers de opvolging van dit onthaal moet verzekeren, zeker gezien het erg bijzondere geval van Fatou Sow. (belga/vsv)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten