'De politieke partijen van Irak hebben Iran gecontacteerd om bij de zaak-Hashemi te bemiddelen', zo meldde een functionaris die anoniem wou blijven.
Een week geleden werd tegen vicepresident Tarek al-Hashemi een aanhoudingsbevel uitgevaardigd wegens samenzwering. Die maatregel zette de gespannen situatie tussen de sjiitische eerste minister Nouri al-Maliki en de parlementaire groep Iraqiya, die door de soennitische minderheid gesteund wordt en waarvan Hashemi deel uitmaakt, nog meer onder druk.
De vicepresident wordt ervan verdacht doodseskaders te hebben opgericht. Hij ontkent de beschuldigingen en meent dat hij geen eerlijk proces zal krijgen in Bagdad. Hij bevindt zich momenteel in de autonome Iraakse regio Koerdistan.
De Verenigde Staten, waarvan de laatste soldaten het land op 18 december verlaten hebben, beschuldigen Iran ervan een nefaste rol in Irak gespeeld te hebben door gewapende milities te ondersteunen. Ook zou Teheran zich gemoeid hebben in de politiek van het land. Iran verwerpt echter die beschuldigingen. 
Volgens bronnen in Koerdische politieke kringen heeft een Iraanse delegatie de president van Koerdistan, Massoud Barzani, en de Iraakse president Jala Talabani, een Koerd, ontmoet om over het aanhoudingsbevel tegen Hashemi te onderhandelen.