maandag 2 januari 2012

Nederland verliest criminele asielzoekers uit het oog

De overheid lijkt het zicht te verliezen op de ongeveer achthonderd criminele asielzoekers in Nederland. Van slechts 145 is de verblijfplaats bekend.
Van slechts 145 criminele asielzoekers is de verblijfplaats bekend bij de staatVan slechts 145 criminele asielzoekers is de verblijfplaats bekend bij de staat
Commentaar Elsevier
'Minister Leers toont zich in een brief aan de Tweede Kamer van zijn strengste kant. Hij schrijft dat asielzoekers die na een afwijzing toch blijven doorprocederen, hun beroep in eigen land moeten afwachten.'

Lees het commentaar van Robert Stiphout: Asielplan Gerd Leers haalt helaas weinig uit
Drie jaar geleden kende de overheid nog de woonplaats van 350 criminele asielzoekers, schrijft De Pers vrijdag.

Vluchtelingenverdrag
Het gaat om immigranten die vallen onderArtikel 1F van het VN Vluchtelingenverdrag. Zij worden verdacht van oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid of andere ernstige niet-politieke misdrijven.

Het is niet bekend waarom minister Gerd Leers (CDA, Asiel) minder van deze verdachten in het vizier heeft. 'Ze kunnen het land hebben verlaten of in de illegaliteit leven,' aldus een woordvoerder van Leers.

Vluchtheuvel
Volgens professor Willem van Genugten, hoogleraar internationaal recht aan deUniversiteit Tilburg, moet Nederland meer doen om de asielzoekers te berechten.

'We willen niet dat Nederland een vluchtheuvel wordt voor oorlogsmisdadigersen voor daders van misdrijven tegen de menselijkheid, maar dat is het helaas nog steeds.'

Verdachte asielzoekers die langer dan tien jaar in Nederland verblijven en niet terug kunnen naar hun eigen land, maken kans op een verblijfsvergunning. Tot dusver zijn tien daarin geslaagd.

Doodstraf
Een groter probleem voor Nederland is artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat beschermt (ook criminele) asielzoekers tegen uitzetting naar landen waar ze kunnen worden gemarteld of waar de doodstraf wordt gehanteerd.

Het aantal verdachten dat onder dit artikel valt, is de afgelopen maanden gestegen van 35 naar 65. 

Naar schatting bevinden zich tussen de circa 10.000 nieuwe asielaanvragers dit jaar honderd verdachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten