maandag 2 januari 2012

Vluchtelingen sturen Noord-Korea pamfletten

PAJU -  Noord-Koreaanse vluchtelingen hebben woensdag ballonnen met 200.000 pamfletten op weg gestuurd naar hun thuisland. In de tekst wordt opgeroepen om in opstand te komen tegen het Noord-Koreaanse regime. De vluchtelingen verstuurden hun boodschap naar het geïsoleerde land vanuit het vrije Zuid-Korea.



Kom in opstand mensen. Vecht moedig zoals de Afrikanen om deze opvolging van de derde generatie te beëindigen”, staat in de pamfletten, verwijzend naar de revoluties in het noorden van Afrika. Sinds de dood van dictator Kim Jong-il zaterdag, is zijn zoon Kim Jong-un aan de macht.
De vluchtelingen riepen bij het loslaten van de ballonnen dat zij blij zijn met de dood van Kim Jong-il. Ze noemden hem een slachter en verzetten zich tegen het leiderschap van de jonge Kim.
Activisten sturen wel vaker pamfletten vanuit Zuid-Korea naar het noorden. Ze hopen met de papieren de Noord-Koreanen te informeren over het regime, dat volledig controleert welke informatie de bevolking onder ogen krijgt. Pyongyang dreigde eerder al het vuur te openen op het zuiden, als het sturen van de pamfletten niet stopt.
Noord- en Zuid-Korea zijn sinds de jaren '50 officieel in oorlog met elkaar. Af en toe lopen de spanningen tussen de buurlanden hoog op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten