vrijdag 13 januari 2012

Leers: Hulp aan vluchteling in kou onwenselijk

Wat te doen met asielzoekers in de vrieskou? “Ik heb richting gemeenten altijd aangegeven dat ik het bieden van vormen van noodopvang onwenselijk en onnodig acht.”
Dat is het antwoord (PDF) van minister Gerd Leers van Immigratie, Integratie en Asiel op vragen van Kamerlid Hans Spekman. De vragen gaan over uitgeproduceerde vluchtelingen. De vrees bestaat dat zij ’s winters in de vrieskou op straat worden gezet. De bedoeling is dat zij zo veel mogelijk op zoek gaan naar alternatieven. Maar stel, ze kloppen aan bij de gemeente. Wat dan? 
“Indien gemeenten worden geconfronteerd met vreemdelingen zonder opvang, kunnen zij contact opnemen met de Dienst Terugkeer en Vertrek, zodat kan worden bezien welke maatregelen mogelijk zijn”, antwoordt Leers.
Uitzonderingen
Ook vorig jaar werden asielzoekers in de kou op straat gezet. Het is de vraag of dit weer gebeurt. Ja en nee, volgens de minister. Het beleid is scherp. Van de vluchteling wordt zelfredzaamheid verwacht. Toch zijn er uitzonderingen mogelijk. 
“Wanneer er sprake is van een situatie van vrieskou en niet is gebleken dat de vreemdeling zelf voor een alternatief kan zorgen, zal geen beëindiging van de COAopvang plaatsvinden”, stelt Leers. “Dat geldt derhalve, evenals vorig jaar, voor een eventuele komende periode van vrieskou, ongeacht de periode tijdens welke de vrieskou optreedt. Of de vreemdeling een alternatief heeft gevonden of niet, wordt aangenomen aan de hand van door hem afgelegde verklaringen.”
Stelling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten