woensdag 11 januari 2012

De Block wil asielaanvragen op drie maanden afhandelen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) heeft het Commissariaat-generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen gevraagd om nieuwe asielaanvragen in 2012 binnen de drie maanden te behandelen, opdat de totale gemiddelde duur naar zes maanden zou terugvallen. Ze laat ook onderzoeken waar eventueel een centrum voor ciminele illegalen gebouwd kan worden.
De Block stelde tijdens haar eerste publieke optreden als staatssecretaris in de Kamer haar beleidsnota voor. Dat gebeurde onder massale persaandacht en tegen een achtergrond van scherpe commentaren in de media over haar dossierkennis. 

"Op de opmerkingen over mijn persoon wil ik niet ingaan", stelde ze meteen duidelijk. Toch weerhield dat de oppositie er niet van meermaals te verwijzen naar haar "gebrek aan dossierkennis". Zo benadrukte N-VA'er Theo Francken meteen dat Open Vld-voorzitter Alexander De Croo "een kapitale fout gemaakt heeft door iemand op het dossier te zetten die het dossier niet kent". Hoewel het om een kwestie gaat "waarvan heel veel mensen vinden dat het zo echt niet verder kan". 

Gevoelig dossier
De gevoeligheid van het dossier erkende De Block meteen. Haar doel is dan ook "een correct asiel- en migratiebeleid", waarvoor het regeerakkoord volgens haar al "een duidelijk werkkader schetst". 

Zo wordt de asielprocedure bijvoorbeeld grondig ingekort tot zes maanden, terwijl dat voor een reeks "veilige landen" zelfs maar vijftien dagen zal zijn. Voor die inkorting wil De Block dat het commissariaat-generaal maandelijks 1.850 dossiers onderzoekt en nieuwe dossiers in 2012 op drie maanden afhandelt. 

Specifiek voor de "veilige landen" hoopt ze tegen april ook een lijst aan de ministerraad te kunnen voorleggen, al vereist dat nog overleg met collega van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Tegelijk moeten de misbruiken eruit. Zo wil de liberale politica het aantal meervoudige asielaanvragen - vaak gebruikt om de procedures eindeloos te laten aanslepen - sterk ontmoedigen, door beter af te lijnen welke "nieuwe elementen" nog aanvaardbaar zijn. 

Tweede aanvraag
Groen-Kamerlid Meyrem Almaci drong daarbij meteen aan op de nodige omzichtigheid, aangezien "tot 50 procent van de mensen die een tweede aanvraag indienen groen licht krijgen". "Nieuwe elementen brengen met andere woorden toch iets wezenlijks bij in het dossier", oordeelde ze. 

Ook de fraude met het verblijf om medische redenen wil De Block aanpakken. Dat het aantal aanvragen daarvoor op een jaar tijd quasi verdubbelde tot bijna 10.000 wijst voor haar duidelijk op misbruik, waardoor bovendien de asielopvang overvol raakt. 

CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri waarschuwde evenwel meteen om asielzoekers niet van bij de start tot een keuze te dwingen tussen asiel en een verblijf om medische redenen. "Zo creëer je een nieuwe toegangspoort", klonk het. "Het moet een uitzondering zijn voor mensen die hier legaal zijn, maar door ziekte plots niet terugkunnen."

Terugkeerbeleid
Over haar terugkeerbeleid was De Block erg duidelijk. "Wie een bevel krijgt om het grondgebied te verlaten, moet ook vertrekken. Vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet", klonk het fors. Ze heeft alvast een coördinatiegroep uit de grond gestampt om de samenwerking tussen de Dienst Vreemdelingenzaken, Fedasil, Buitenlandse Zaken, de federale politie en justitie te stroomlijnen. Met een nieuw terugkeercentrum hoopt ze dat ook op het terrein snel tastbaar te maken. 

Heel wat Kamerleden voelden De Block voorts aan de tand over het uitwijzen van illegale delinquenten. "Daar is op korte termijn een oplossing voor nodig", onderstreepte sp.a-fractieleids ter Karin Temmerman. "We mogen echt niet nog een jaar of langer wachten op een degelijke oplossing." Ook CD&V'er Lanjri en N-VA'er Francken wil de criminelen die illegaal in België zijn "nu onmiddellijk verwijderen", desnoods vanuit een aparte afdeling van een bestaand asielcentrum. 

Geen budgetten
Want hoewel De Block beklemtoonde daar nog voor te zullen strijden binnen de regering, verwacht Francken deze legislatuur geen budgetten meer voor een speciaal terugkeercentrum. "U heeft daarvoor nul euro voorzien. Als u dat nu niet meteen doet, dan zeg ik u dat het er nooit zal komen." Niettemin heeft De Block de Dienst Vreemdelingenzaken gevraagd om samen met de Regie der Gebouwen de mogelijkheden tegen het licht te houden. 

Echt vuurwerk leverde het debat in de Kamercommissie uiteindelijk niet op. Iets wat De Block deed besluiten dat "de cohesie binnen de meerderheid heel groot is". Ze verwacht dan ook "weinig valse noten". Toch lieten onder meer CD&V en sp.a op gezette tijden duidelijk verstaan dat ze geen cadeau's zullen geven en snel tastbare resultaten verwachten. 

Gebrek aan visie

Tegen de klemtoon op "terugkeer" wierp PS'er Rachid Madrane dan weer in dat "België een internationale verplichting heeft om mensen te beschermen". Oppositiepartij N-VA toonde zich tot slot wel bereid De Block enig respijt en "een tweede kans" te geven, maar voor Groen-Kamerlid Almaci is een gebrek aan visie nu al duidelijk. "Het systeem is failliet en u werkt in een ruïne", besloot ze.

Extra begeleiding

De federale politie kan voor 2012 rekenen op 2 miljoen euro om 45 extra agenten in te zetten voor de begeleiding van uitgeprocedeerde asielzoekers op de luchthaven van Zaventem. 

Francken bleef in het parlement bij zijn berekening dat het terugkeerbeleid van de nieuwe federale regering het met 8 procent minder middelen moet stellen. De Block sprak echter van 2 procent, waarbij de 2 miljoen euro voor de federale politie zelfs nog niet is bijgeteld. Concreet zal de politie met dat geld 45 extra agenten kunnen inzetten voor de begeleiding van uitgewezen asielzoekers, verduidelijkte De Block nog. (belga/adha)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten