woensdag 8 februari 2012

Vluchtelingen voelen zich thuis in Hattem

HATTEM - Hoewel vluchtelingen in eerste instantie niet blij zijn met het vooruitzicht om in Hattem te gaan wonen, blijkt uit praktijk dat zij zich na een aantal maanden helemaal thuis voelen in de IJsselstad. De nieuwe Hattemers worden begeleid door Vluchtelingencontact Hattem. Afgelopen jaar was er begeleiding voor zes gezinnen.

door Angela van Erven

Doel van de begeleiding is het geestelijk en maatschappelijk welzijn van vluchtelingen, asielzoekers en nieuwkomers in Hattem te bevorderen. Kerntaken hierin zijn maatschappelijke en juridische begeleiding, ondersteuning bij taalverwerving, onderwijs en het vinden van werk, sociaal-culturele activiteiten en draagvlakverbreding. Stichting Vluchtelingencontact, is sinds 1 januari 2007 een zelfstandige stichting met een parttime coördinator, Rita van der Kolk, in dienst.Naast de coördinator zijn Hammie de Boer, Margreet Paap en Riet Oosterveer al jaren de drijvende krachten achter het vluchtelingenwerk in de Hanzestad. Enthousiast vertellen zij over de belangrijke taak van de stichting: ,,De eerste maanden is de begeleiding intensief. Alles moet worden geregeld. De begeleiding wordt langzaam afgebouwd met zelfredzaamheid voor ogen. Doel is dat de nieuwe Hattemers integreren en zich gelukkig gaan voelen in Hattem. Over het algemeen zijn de vluchtelingen blij dat ze door ons worden begeleidt. Om integratie goed te laten verlopen hebben wij gekozen voor een begeleiding van 2 jaar, in andere plaatsen is dit veel minder met alle gevolgen van dien. Het is belangrijk dat vluchtelingen de eigen identiteit bewaren maar zich ook aanpassen aan de cultuur, anders redden ze het niet in Nederland. Vluchtelingen geven aan niet zonder de hulp van Vluchtelingencontact te kunnen. Ook voor de Nederlandse bevolking en gemeenten is het van belang dat de stichting bestaat. Vaak horen wij de vraag waar de vluchtelingen in Hattem wonen, terwijl 37 woningen bewoond worden door nieuwe Hattemers. Dat is een teken dat het goed gaat, vluchtelingen zijn onzichtbaar en volledig geïntegreerd''.
Naast de begeleiding helpen taalcoaches van Vluchtelingencontact met de Nederlandse taal en wordt maandelijks een praatgroep voor Buitenlandse vrouwen in MFC de Marke georganiseerd.
Momenteel zijn bijna 20 vrijwilligers actief binnen Vluchtelingencontact Hattem: ,,Vrijwilligers die zich allemaal voor 200 % inzetten. Vrijwilliger bij een vluchtelingenwerkgroep is participeren en ondersteunen in een ingewikkeld ontwikkelingsproces. Een proces, waarbij mensen vanuit een andere cultuur, hun weg moeten vinden in de Nederlandse samenleving. Een taak die niet licht kan worden opgevat, omdat de begeleidingsvraagstukken van deze nieuwe medeburgers vaak complex zijn. Het is leuk vrijwilligerswerk. Je doet het niet alleen voor de samenleving en vluchteling maar leert ontzettend veel van de wereld door de ogen van de vluchteling'', aldus het bestuur.
Zorgen maakt het bestuur zich over de nieuwe voorstellen van het kabinet. Deze zorgen zijn in een brief naar de gemeente Hattem onder woorden gebracht. De komende jaren blijft de essentiële maatschappelijke begeleiding binnen Hattem gewaarborgd, zo heeft de gemeente toegezegd aan Vluchtelingencontact.

Op de foto het bestuur van stichting Vluchtelingencontact Hattem; voorzitter Margreet Paap, penningmeester Hammie de Boer en secretaris Riet Oosterveer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten