dinsdag 7 februari 2012

25 gemeenteraden steunen kinderpardon

DEN HAAG - Inmiddels 25 gemeenteraden steunen het initiatief voor een kinderpardon. Ze willen dat jonge asielzoekers die in Nederland geworteld zijn niet langer teruggestuurd worden naar hun eigen land.
Onder de 25 gemeenten zitten grote steden als Enschede, Eindhoven, Arnhem, Utrecht, Amsterdam en Breda. De gemeenteraden roepen hun burgemeester op de zaak aan te kaarten bij minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie).
Petitie
Meer dan 118.000 mensen hebben inmiddels de petitie ondertekend die minister Leers oproept om jonge asielzoekers die in Nederland geworteld zijn niet terug te sturen naar hun eigen land. De oproep is bedoeld als ondersteuning voor een initiatiefwet van de PvdA en de ChristenUnie.
De oproep voor een kinderpardon begon half november op internet. Initiatiefnemers waren GroenLinks en een groep Bekende Nederlanders onder wie Angela Groothuizen, Marco Borsato, Paul de Leeuw en Khalid Boulahrouz.
Maatschappelijke steun
GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vindt de recente oplossingen voor Mauro en eerder voor het Afghaanse meisje Sahar getuigen van willekeur in het asielbeleid. Hij steunt het initiatiefwetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om jonge vreemdelingen die 8 jaar in Nederland zijn en zich hier hebben geworteld een verblijfsvergunning te geven.
Maar voor die wet zal in de Kamer geen meerderheid te vinden zijn als VVD en CDA de rijen gesloten houden. Daarom hoopt Dibi op veel "maatschappelijke steun" voor het kinderpardon. Dat kan de politiek onder druk zetten, zegt Dibi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten