dinsdag 7 februari 2012

Asielzoekers in vrieskou gezet

In Zwolle zwierf een uitgeprocedeerd Irakees gezin op straat. Ze kwamen uit Arnhem. De IND hielp ze niet bij hun terugkeer en ook niet uit de kou.
Het was Joop van Ommen die ze onderdak bood. Later kreeg hij met hulp van wethouder Nelleke Vedelaar een plaats geregeld bij het Leger des Heils. "Ik kreeg een telefoontje van een stichting uit Utrecht dat er op het station in Zwolle een gezin zat", vertelt Van Ommen tegen dagblad deStentor.
“Dit gebeurt er dus met uitgeprocedeerde asielzoekers, terwijl er was beloofd dat ze in deze kou niet op straat zouden worden gezet.”
Onnodig
Volgens minister Gerd Leers is het “onnodig en onwenselijk” dat gemeenten dit soort mensen helpen. De IND zou het goed geregeld hebben. Uit een inventarisatie van Gemeente.nu blijkt dat ruim 90 procent van de lezers het niet eens zijn met de minister.
"In Zwolle hebben we een geldpotje voor noodopvang en voor mensen die terug moeten, maar niet kunnen”, zegt wethouder Vedelaar dan ook in het dagblad. “Deze mensen kunnen hier in elk geval blijven tot een eventuele terugkeer geregeld is, we zetten geen mensen op straat."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten