dinsdag 15 november 2011

VVD wil jonge vluchteling opvangen in thuisland

Regeringspartij VVD wil dat alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv's) na een eerste afwijzing direct worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Daar moeten ze dan worden opgevangen in weeshuizen die met Nederlands ontwikkelingsgeld zijn neergezet.
"Op die manier voorkom je dat ze hun eigen taal en eigen achtergrond vergeten en dat ze te veel verwesteren", zegt VVD-Kamerlid Van Nieuwenhuizen. Ze pleit voor nieuwe weeshuizen in onder meer Irak, Afghanistan en Somalië.
De jonge wezen kunnen een eventueel beroep in hun thuisland afwachten, vindt Van Nieuwenhuizen. "Via Skype kunnen ze dan overleggen met hun advocaat en andere belanghebbenden."

Mauro

De problematiek rond de opvang van amv's werd onlangs voor het voetlicht gebracht door de zaak-Mauro. De uitgeprocedeerde Angolees (18) kwam acht jaar geleden alleen in Nederland aan. Hij moet het land verlaten nu hij meerderjarig is, maar kan misschien nogop een studievisum blijven.
Onduidelijk is vooralsnog of er een meerderheid in de Tweede Kamer te vinden is voor het plan van de VVD. De Kamer praat vandaag over de begroting van minister Leers voor Immigratie en Asiel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten