zondag 13 november 2011

'Sudan bestookt vluchtelingen in Zuid-Sudan'

JUBA - De autoriteiten van Zuid-Sudan beschuldigen Sudan ervan een luchtaanval te hebben uitgevoerd op een vluchtelingenkamp in het zuiden.

Foto:  AFP
''Twaalf mensen zijn gedood en twintig gewond'', aldus een functionaris van het het dit jaar onafhankelijk geworden land donderdag.
De Verenigde Naties bevestigden dat zeker twee bommen zijn afgeworpen bij een vluchtelingenkamp bij de plaats Yida in de grensregio tussen de twee landen.
De VN konden het aantal slachtoffers niet bevestigen. In de buurt van Yida bevinden zich zo'n 20.000 vluchtelingen, uit de onrustige Sudanese grensprovincies Zuid-Kordofan en Blauwe Nijl.

Provoceren

De Verenigde Staten veroordeelden de aanval scherp en riep Zuid-Sudan op zich niet te laten provoceren. Amerika eist een onmiddellijk einde aan de aanvallen, aldus het Witte Huis in een verklaring.
De VS vrezen dat meer bombardementen zullen leiden tot een militaire confrontatie tussen de buurlanden. De spanning tussen de landen is opgelopen door aanhoudend geweld in het grensgebied. Ze beschuldigen elkaar ervan achter het geweld te zitten.

Invasie

Salva Kiir, de president van Zuid-Sudan, verklaarde voor de aanval dat een invasie door het noordelijke buurland ophanden is. Hij zei dat Khartoem een voorwendsel zoekt voor een oorlog met zijn land.
Het leger van Sudan ontkent dat het een aanval op Zuid-Sudan heeft uitgevoerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten