dinsdag 15 november 2011

Vluchteling loopt na oorlogsterreur nog groter trauma op

Vluchtelingen hebben vaak een groter trauma dan mensen die in een oorlogszone zijn gebleven. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers van de Victoria University bij Kroatische, Bosnische en Servische mensen die twintig jaar geleden het Balkan-conflict ontvluchtten en zich in Melbourne vestigden. Volgens de onderzoekers is het verlies van waardigheid waarmee de vluchtelingen worden geconfronteerd psychologisch schadelijker is dan de terreur van de oorlog of de vervolgingen.

"Vele geïnterviewden zeggen dat ze erin geslaagd zijn om martelingen en de gevaren van een oorlogszone te overleven, om vervolgens geconfronteerd te worden met nog meer vernederingen, degradatie en afwijzing in elk aspect van hun emotioneel, sociaal en professioneel leven als vluchteling," merkt onderzoeker Anita Milicevic, psychologe aan de School of Social Sciences and Psychology aan de Victoria University, op. "Vooral in het begin krijgen deze vluchtelingen te maken met angsten en een gevoel van machteloosheid."

Volgens Milicevic zijn vluchtelingenkampen en detentie-centra een belangrijke bron van de angsten, maar eindigt het daar niet. "Het open stigma rond vluchtelingen maakt het moeilijk om een waardige identiteit te verwerven in het gastland," merkt ze op. "Onder meer lijdt deze groep onder mediaberichtgeving, waar vluchtelingen worden geschetst als een last voor de maatschappelijke sector, indringers in woongemeenschappen. Ook de afbraak van de traditionele familie, omdat de vader niet langer in het levensonderhoud van zijn gezin kan voorzien, werkt vernederend." (MH)


link naar artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten