dinsdag 15 november 2011

VVD: Jonge afgewezen asielzoekers moeten direct terug

Als het aan de VVD ligt, worden minderjarige uitgeprocedeerde asielzoekers niet meer tot zij achttien jaar zijn in Nederland opgevangen. De partij wil dat zij direct na de eerste afwijzing worden teruggestuurd naar het land van herkomst.
Over de uitzetting van Mauro ontstond veel ophefOver de uitzetting van Mauro ontstond veel ophef
OppositiepartijGroenLinks wil dat alleenstaande minderjarige asielzoekers die hier al lang wonen en gewend zijn een verblijfsvergunning krijgen. Het gaat naar schatting om duizendjonge vreemdelingen. 'GroenLinks wil een humaan asielbeleid, waarin vluchtelingen ook echt als mensen behandeld worden,' zegt Kamerlid Tofik Dibi. 'Ik pleit dus voor een kinderpardon.' Hij dient dinsdag een motie in hierover.
Op deze manier wordt voorkomen dat er discussies ontstaan zoals die over de Angolees Mauro Manuel (18). De liberalen dienen hun verzoek dinsdag in bij ministerGerd Leers (CDA) van Immigratie en Asiel, meldt De Telegraaf.

Taal
Volgens de VVD is de discussie over Maurohet gevolg van het beleid dat alleenstaande minderjarige vreemdelingen tot hun achttiende worden opgevangen en pas daarna moeten vertrekken. Daar wil de partij van af.

'Na de eerste afwijzing weet je eigenlijk al dat er geen reële kans is dat iemand mag blijven,' zegt VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen. 'Wij willen dat ze op een veilige plek in de regio opgevangen worden, dat is voor de kinderen ook beter. Dat zitten ze in hun eigen land, in hun eigen omgeving en verleren ze de taal ook niet.'

De VVD wil dat Nederland weeshuizen plaatst in landen als Afghanistan, Irak en Somalië. Hierdoor is het terugsturen van de jonge asielzoekers niet in strijd met internationale verdragen. Om de weeshuizen neer te zetten, kan het budget voorontwikkelingssamenwerking worden gebruikt, vinden de liberalen.

Gevaar
Van Nieuwenhuizen zegt dat in veel gevallen de omgeving van het kind terugkeer naar het land van herkomst tegenhoudt. 'Nu komt het zelfs voor dat een kind terug wil, maar de voogd geen toestemming geeft.'

Het is niet zo dat kinderen die in hun eigen land gevaar lopen alsnog terug moeten. Bij hen zal een asielaanvraag worden goedgekeurd. Met het nieuwe beleid worden economische vluchtelingen tegengehouden. 'Ook nepgevallen haal je er dan zo uit. Vaak worden kinderen als ze terugkomen gewoon door familieleden van het vliegveld gehaald,' zegt Van Nieuwehuizen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten