zondag 13 november 2011

van bergse bodem: Vluchtelingen uit België

Bergen op Zoom bouwt vrijdag een feestje. 11 november. Het is de dag voor vastenavendminnende Krabben.
In België is er ook van alles te doen. Maar van een heel ander karakter. Daar leeft nog altijd de herinnering aan de Grote Oorlog, de Eerste Wereldoorlog van 1914-1918.

Ga vrijdag maar eens naar Ieper en u weet wat ik bedoel. Er wordt massaal herdacht. Over een paar jaar is het honderd jaar geleden dat die oorlog losbarstte. In Bergen op Zoom is de Geschiedkundige Kring van Stad en Land van Bergen op Zoom nu al druk bezig om dat moment straks op een goede manier vorm te geven.

Bergen op Zoom raakte bij het begin van de Eerste Wereldoorlog overstroomd met vluchtelingen, vooral uit het Antwerpse. Op Plein 13 en Kijk in de Pot kwamen vluchtelingenkampen. Op Plein 13 bleef zelfs de hele oorlogsperiode een kamp van vooral kermismensen en woonwagenlui. "We zijn samen met heemkundekring Halchterth uit Halsteren bezig om sporen te vinden van die Belgische aanwezigheid", zegt Ad van den Bulck, voorzitter van de Geschiedkundige Kring. "Zijn er hier spulletjes achtergebleven, zijn er Belgen hier blijven wonen, maar ook willen we in België verhalen zoeken bij mensen van wie de opa en oma of de overgrootouders hier hebben verbleven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ons doel is vooral mensen van nu linken aan mensen van toen."

Daarnaast trachten de verenigde erfgoedorganisaties in de gemeente Bergen op Zoom voor de scholen lespakketten te maken rond het thema Eerste Wereldoorlog. Om de jeugd te laten zien wat zich honderd jaar geleden afspeelde. En Het Markiezenhof kijkt of het mogelijk is een tentoonstelling te maken met kunst uit die periode. "Een bekende Belgische kunstenaar die nooit meer is terug gegaan was George van Raemsdonck. De tekenaar die veel samenwerkte met schrijver A.M. de Jong." Tot slot is er binnenkort een gesprek met het Vredescentrum in Antwerpen. "We willen nagaan wat we samen kunnen doen, veel vluchtelingen waren immers Antwerpenaren."

Kijk voor meer nieuwtjes uit Bergen op Zoom ook eens op: www.dichtbijbergenopzoom.nl. Deze website biedt u de gelegenheid uw eigen nieuws, foto’s en video’s te plaatsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten