zondag 13 november 2011

Fedasil: "Recordaantal migranten keert vrijwillig terug"

"Nooit keerden er zoveel migranten vrijwillig terug naar hun land van herkomst als in de maanden september en oktober 2011", stelt Fedasil. Het aantal personen dat vrijwillig terugkeert, blijft hoog, en dat niet alleen voor de Balkanlanden maar ook voor andere regio's. Vooral het aantal mensen dat tijdens of na een asielprocedure terugkeert, neemt sterk toe.
Dat de meerderheid van de terugkeerders in 2011 (ex-)asielzoekers zijn, is een nieuw fenomeen. Tot vorig jaar bestond de grootste groep uit irreguliere migranten. "Deze kentering is vooral te danken aan de doorgedreven sensibilisering voor de vrijwillige terugkeer in de opvangstructuren."

In oktober maakten 309 personen gebruik van het vrijwillige-terugkeerprogramma van Fedasil, Het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers. Dat zijn er minder dan in september van dit jaar (- 70), maar wel opmerkelijk meer dan in oktober van vorig jaar (+ 96).

Terugkeerprogramma
De stijging is deels te verklaren door het hoge aantal terugkeerders naar de Balkan. Die mensen krijgen tijdens hun verblijf in de opvang uitdrukkelijk te horen dat de kans dat ze in België kunnen blijven, nagenoeg onbestaande is en dat ze op elk moment gebruik kunnen maken van het vrijwillige-terugkeerprogramma.

Bewoners uit de Balkanlanden (uitgezonderd de Kosovaren) die vrijwillig terugkeren, ontvangen geen bijkomende ondersteuning, er wordt hen enkel een vliegreis naar hun land aangeboden. Fedasil heeft deze maand ook het terugkeerprogramma voor de Balkanregio aangepast: de vluchten naar de Balkan worden deze maand vervangen door busreizen, ingelegd door de Dienst Vreemdelingenzaken.

Ook naar landen als Irak, Armenië en Rusland, vooral Tsjetsjenië, keerden er meer mensen terug. (belga/vsv)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten