vrijdag 30 maart 2012

Leers: Liegende asielzoekers worden meteen uitgezet


Minister Gerd Leers (CDA, Asiel, Immigratie en Integratie) wil dat asielzoekers die liegen over hun afkomst direct worden uitgezet. Als valse verhalen zijn doorgeprikt, wordt de asielzoeker meteen op het vliegtuig terug gezet.
Minister Gerd Leers wil liegende asielzoekers meteen terugsturenMinister Gerd Leers wil liegende asielzoekers meteen terugsturen
Een kinderpardon zoals GroenLinks wil, zou betekenen dat Nederland zijn asielbeleid net zo goed kan opschorten

Lees het commentaar van Robert Stiphout: Vang Mauro's op in de regio; géén kinderpardon!
Dat zei minister Leers tijdens een bezoek aan een opvanghuis in Angola, meldt De Telegraaf.
Het opvanghuis is bedoeld voor alleenstaande minderjarige asielzoekers die zijn teruggestuurd uit Nederland, maar geen enkele asielzoeker is tot nu toe in het centrum opgevangen.
Minder duur
‘Niet erg,’ zegt Leers. ‘Het gaat erom dat we goede argumenten hebben om iemand terug te kunnen sturen.’ Het huis kostte Nederland ongeveer een miljoen euro. ‘In Nederland zouden we veel duurder uit zijn geweest,’ zegt Leers. Het opvanghuis doet ook dienst als weeshuis.
De minister heeft in Angola tevens eenakkoord gesloten over het makkelijker terugsturen van volwassen Angolezen en gesproken met Nederlandse ondernemers, die staan te springen om in Europa opgeleid Angolees personeel. Zij zijn verplicht werknemers met Angolees paspoort aan te nemen, en hun opleiding is vaak erg kostbaar.
Opvanghuizen
In Congo staat ook een Nederlands opvanghuis waar vrijwel geen gebruik van wordt gemaakt. Binnenkort komt er ook een faciliteit in Afghanistan, die door de EU wordt gefinancierd.
Volgens de minister is het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt, de afgelopen jaren sterk gedaald: van 60.000 naar 12.000. Minder dan de helft van hen krijgt uiteindelijk een verblijfsvergunning. ‘Buitenlanders zonder strafblad, die hier willen leren, werken en integreren, moeten kansen krijgen,’ zei de minister.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten