vrijdag 30 maart 2012

De Block wil vluchtelingen ook in buurland laten opvangen


Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maggie De Block, wil tegen 1 mei in een structureel hervestigingsprogramma van de Europese Unie stappen waarbij bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen in kampen in de een van de buurlanden worden opgevangen.
Dat verklaarde ze donderdag tijdens het vragenuurtje in de Senaat op een vraag van Dalila Douifi (sp.a). Die reageerde verheugd omdat het om een Belgische primeur gaat.
Het Europees hervestigingsprogamma voorziet dat vluchtelingen in een vluchtelingenkamp in een van de buurlanden kunnen worden opgevangen. De Bock kondigde aan dat ze de verschillende mogelijkheden onderzoekt om voor 1 mei een herbevestigingsprogramma in te voeren, waardoor België voor het eerst aan de plegding-procedure deelneemt.
Voor 2013 zijn zes hervestigingsprioriteiten ingevoerd, die betrekking hebben op vluchtelingen uit Congo, Irak, Afghanistan, Somalië, Birma en Eritrea. De vluchtelingen zullen in buurlanden opgevangen worden. De deelnemende landen ontvangen tussen 4 en 6.000 euro Europese steun per hervestigde vluchteling.
Wat de 40.000 Syrische vluchtelingen in de buurlangen Jordanië, Libanon, Turkije en Irak betreft, stelde De Block dat de VN op dat vlak bepaalt. Tot op vandaag is er echter nog geen oproep tot herbevestiging van de vluchtelingenorganisatie UNHCR gekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten