woensdag 28 maart 2012

Burgemeester blijft uitzetting vluchteling tegenhouden

Burgemeester Els Boot (PvdA) van Giessenlanden blijft de uitzetting van de 45-jarige Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay verbieden. Minister Gerd Leers (CDA, Immigratie en Asiel) wil Naibzay uitzetten omdat hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden. Volgens Boot is dat nooit bewezen.


Leers noemde de reactie van de burgemeester maandag 'onbegrijpelijk'. In een brief zal hij haar opnieuw duidelijk maken dat Nederland geen toevluchtsoord wil zijnvoor de oorlogsmisdadigers.

Psychisch
De minister ziet op dit moment geen aanleiding voor een gesprek met Boot. Zij heeft de politie in het dorp Hoogblokland opdracht gegeven niet mee te werken aan de uitzetting van de man.

De 45-jarige Afghaan wordt gezien als oorlogsmisdadiger omdat hij voor zijn vlucht in het Afghaanse leger heeft gediend. Naibzay probeert al veertien jaar eenverblijfsvergunning te krijgen. Zijn kinderen en zijn vrouw, die zowel fysiek als psychisch ziek is, hebben wel een verblijfsvergunning.

Boot zegt dat nooit is bewezen dat Naibzay een oorlogsmisdadiger is. Hij is volgens haar juist slachtoffer van de Taliban, die hem voor zijn vlucht enige tijd gevangen hebben gehouden. Boot zegt tegen RTL Nieuws dat ze in haar recht staat met het verbod.

Drama
Op basis van psychiatrische rapporten vreest Boot voor rampzalige gevolgen als Naibzay wordt uitgezet. 'Ik ben als burgemeester gehouden aan mijn zorgplicht voor iedere inwoner. Ik kan niet met de handen op de rug een dergelijk drama in mijn gemeente afwachten,' zegt Boot.

Burgemeesters kunnen maatregelen nemen als een uitzetting de openbare orde dreigt te verstoren. Dat kan het geval zijn als er in een plaats veel onrust is ontstaan. Een burgemeester mag dit niet aangrijpen om uitzetting tegen te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten