woensdag 16 mei 2012

'Nu heeft Gerd Leers kans af te rekenen met donkere PVV-verleden'


© ANP. Minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie) op het congres in de Utrechtse Jaarbeurs, in oktober 2011.
VK OPINIE Het kan niet anders of het asielbeleid dat de PVV afdwong, vrat aan Gerd Leers, schrijft Sander Terphuis. Vandaag wordt in de Kamer bepaald welke onderwerpen controversieel zijn, en krijgt het CDA de kans om alsnog met dat beleid af te rekenen.
Vandaag spreekt de Tweede Kamer over het controversieel verklaren van sommige onderwerpen. De rol van dit kabinet met zijn demissionaire status is nu uitgespeeld. Om die reden beslist de Tweede Kamer welke zaken worden behandeld tot de verkiezingen in september. De uitzetting van minderjarige vreemdelingen is één van de zaken die vandaag besproken wordt. Als dit controversieel wordt verklaard, dan vindt er voorlopig geen uitzetting van uitgeprocedeerde kinderen plaats. En dat kan een begin zijn van het afkondigen van een kinder-pardon.

Vriendelijk en christelijk
Op 15 oktober vorig jaar vond het jaarlijkse afstudeerfeest van de Stichting voor Vluchteling-Studenten (UAF) plaats. Het is een feest ter gelegenheid van afgestudeerde vluchtelingen. Minister Leers sprak bij die gelegenheid de vluchtelingen toe met zijn vriendelijke, christelijke en bemoedigende woorden. Volgens de afspraak heb ik na afloop van het feest een gesprek gevoerd met minister Leers. De aanleiding voor dat gesprek was een uitgeprocedeerde gehandicapte Iraanse vrouw die met uitzetting werd bedreigd. Via zijn ambtenaren heb ik die zaak bij de minister onder de aandacht gebracht.

In dat persoonlijke gesprek heb ik kennis kunnen maken met de persoon van Leers. Hij vond het inhumaan dat die Iraanse vrouw uitgezet werd. Een paar dagen later kreeg ik bericht dat minister Leers had besloten om aan die vrouw en aan haar zus een verblijfsvergunning te geven. Leers was blij en verheugd dat hij zich van zijn menselijke kant kon laten zien en dat hij twee mensen gelukkig had gemaakt. Het was een christelijk en menselijk gebaar. Minister Leers kan nu weer dat gebaar maken door uitgeprocedeerde kinderen, die in een kwetsbare positie verkeren en die behoefte hebben aan veiligheid en zekerheid niet uit te zetten. Ik roep hem graag daartoe op.

Uitgeprocedeerde kinderen
Met de steun van de fractie van het CDA is een meerderheid in de Tweede Kamer voor het controversieel verklaren van de uitzetting van uitgeprocedeerde kinderen. Het gaat hier om kinderen die al jaren lang in Nederland wonen. De meeste van hen hebben hun vaderland nog nooit gezien en spreken alleen Nederlands. Zij zijn totaal ontworteld van het land van oorsprong en Nederland is hun thuisland. Zij gaan hier naar school en hebben vriendjes. Het zijn in feite statenloze Nederlanders.

Onlangs schreven 81 lokale fracties van het CDA een brief aan hun fractieleden in de Tweede Kamer met het verzoek om de uitgeprocedeerde kinderen die al jaren in Nederland wonen in hun CDA-hart te sluiten. Zij vinden het asielbeleid van minister Leers niet humaan genoeg en ze willen graag zien dat er een oplossing komt voor deze kinderen. Daarnaast hebben inmiddels ruim 170 gemeenten hun steun uitgesproken voor een kinderpardon. Het getuigt in hun ogen van beschaving en medemenselijkheid dat we in Nederland aan die kinderen na al die jaren veiligheid en zekerheid bieden. Ook de fracties van het CDA hebben hun steun uitgesproken voor een kinderpardon.

Bovendien werd tijdens het congres van het CDA op 29 oktober vorig jaar een resolutie aangenomen, ook wel bekend als de Mauro-resolutie, waarin staat dat het uitzetten van jonge asielzoekers - met of zonder diploma - ongewenst is en dat het niet strookt met de CDA-uitgangspunten. In dat congres stemde 84 procent van de leden van het CDA voor die resolutie. Ook dit laat zien dat binnen de partij van christen-democraten sterk verlangen bestaat om meer vanuit compassie en medemenselijkheid in deze kwestie te handelen.

Knagen
In dat beruchte congres van het CDA van 2 oktober 2010 stemde een substantiële minderheid tegen de samenwerking met de PVV. Vele partijprominenten waarschuwden voor die samenwerking. Ernst Hirsch Ballin zei toen over de samenwerking met PVV: 'Doe dit de mensen in ons land niet aan, doe dit onze partij niet aan, doe dit ons land niet aan.' Ondanks alle waarschuwingen werd een politiek verbond gesloten met de PVV. Het CDA verklaarde zichzelf bereid mee te werken aan de uitvoering van het gedoogakkoord, waarin onder meer staat dat instroom van vreemdelingen substantieel moest worden teruggebracht en dat minister Leers terughoudend gebruik moest maken van zijn discretionaire bevoegdheid; ongeacht om welke vreemdeling het ging.

De samenwerking met de PVV was het recept voor een kil en guur asielbeleid, waarmee vele CDA'ers heel veel moeite hadden. Wellicht dat er bij veel CDA'ers de vlag uit ging toen er een einde kwam aan de samenwerking met de PVV. In zijn tijd als burgemeester van Maastricht schreef Leers brieven aan de toenmalige minister Verdonk met het verzoek om kinderen en zieke vreemdelingen niet uit te zetten. En nu had hij van de gedoogpartner de opdracht gekregen om vreemdelingen uit te zetten om zo te voldoen aan het quotum van de PVV. Het knaagde aan zijn CDA-geweten. Het kan niet anders.

Nu hebben de leden van CDA-fractie in de Tweede Kamer en minister Leers de gelegenheid om schoon schip te maken door af te reken met hun donkere PVV-verleden. Dat kan prima door deze uitgeprocedeerde kinderen in hun CDA-hart te sluiten; om het in termen van de lokale fracties van het CDA te zeggen.

Bovendien is goed om hier op te merken dat Nederland volgens de Kinderombudsman Marc Dullaert een veroordeling riskeert van het VN-Kinderrechtencomité als ons land niet beter omgaat met kinderen van asielzoekers. Volgens Dullaert wordt er te weinig rekening gehouden met de psychische schade die kinderen door die langdurige onzekerheid oplopen. Kortom, alle reden om die kwetsbare kinderen veiligheid en zekerheid te bieden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten