dinsdag 15 mei 2012

Helft Roma-zigeuners in Noordstation bereid tot vrijwillige terugkeer

BRUSSEL - Twee van de Roma-gezinnen in het CNN-gebouw vlakbij het Brusselse Noordstation hebben zich bereid verklaard vrijwillig terug te keren. Dat deden ze na een bezoek van Brussels staatssecretaris Bruno De Lille (Groen) in het gezelschap van Fedasil, de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en vzw Foyer. 'Tolken legden de Roma hun specifieke situatie en hun rechten uit', zegt Heleen Van Pelt, woordvoerster van De Lille. Hoe het met de nog overblijvende Roma verder moet, is nog onduidelijk.


De Roma hebben momenteel verschillende statuten. 'Sommigen kregen al een negatief antwoord op hun asielaanvraag, anderen hebben nog geen aanvraag ingediend en voor anderen loopt de procedure nog. De vele kinderen maken de situatie nog gecompliceerder.'
De delegatie probeerde de Roma te overtuigen vrijwillig terug te keren. 'Twee gezinnen uit Hongarije en Slovakije hebben ingestemd met een vrijwillige terugkeer', aldus Katrien Jansseune van de DVZ. 'Het gaat om gezinnen die al een negatief antwoord op hun aanvraag kregen. Fedasil staat in voor de vrijwillige terugkeer van die mensen.'

Fedasil regelt ook de opvang voor mensen die daar recht op hebben. 'Een paar van de Roma heeft inderdaad recht op opvang in een open centrum, maar ze willen daar niet op ingaan. Het enige wat we dan kunnen doen, is hen overtuigen vrijwillig terug te keren. De kans dat ze recht hebben op asiel is miniem, aangezien ze afkomstig zijn van een EU-lidstaat', zegt Jansseune.

Wie dan wel verantwoordelijkheid moet opnemen, is onduidelijk. De Lille wil, in naam van het Brussels Gewest dat 60 procent van het gebouw bezit, dat de federale diensten hun verantwoordelijkheid opnemen. En de gemeente Schaarbeek, waar het gebouw zich bevindt, heeft ook nog geen beslissing genomen. Marc Weber, kabinetschef van burgemeester Clerfayt, meldt dat de gemeente deze week nog geen beslissing neemt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten