dinsdag 15 mei 2012

Leers: Tentenkamp asielzoekers kan niet lang blijven

Minister Gerd Leers (CDA, Asiel) zegt dat het tentenkamp met uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel niet lang kan blijven. Het kamp van de actievoerders kan volgens hem leiden tot verstoring van de openbare orde.


Dat antwoordt Leers dinsdag op Kamervragen over de kwestie. Bovendien komt de uitvoering van het vreemdelingenbeleid in gevaar door de actie.

Gevaar
Irakese asielzoekers hebben een tentenkampopgezet bij het uitzetcentrum in het Groningse Ter Apel. Zij zijn uitgeprocedeerd en moeten terug naar Irak. De groep kan naar eigen zeggen niet terug omdat ze in Irak gevaar zou lopen.

Inmiddels hebben tientallen Somaliërs en enkele Iraniërs zich bij het kamp gevoegd en verblijven er zo'n tweehonderd actievoerders. Hoewel Leers benadrukt dat het tentenkamp niet langdurig houdbaar is, hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente gezorgd voor toiletten, vuilnisbakken en drinkwater.

Onderdak
Leers heeft de asielzoekers een week bedenktijd aangeboden. De groep kan besluiten om vrijwillig terug te keren naar het land van herkomst. Degenen die meewerken aan uitzetting kunnen tot die tijd onderdak krijgen. De bewoners van het kamp zijn vooralsnog niet ingegaan op het voorstel.

Tijdens de oorlogen in Irak kregen veel Irakezen een tijdelijke verblijfsvergunning in Nederland. Toen de situatie was verbeterd, heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst aan ongeveer 1.500 Irakezen laten weten dat er geen reden wasvoor een Nederlandse verblijfsvergunning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten