donderdag 15 maart 2012

SINT-PIETERS-LEEUW - Burg Vanlinthout: Nooit geef ik mijn toestemming voor een terugkeercentrum in Atlantis

Burgemeester VanLinthout (CD&V) van Sint-Pieters-Leeuw is niet te spreken over het feit dat het mogelijk terugkeercentrum voor asielzoekers toch in haar gemeente komt. Volgens haar is en blijft het vroegere rusthuis Atlantis niet geschikt voor de opvang van personen. “Ik zal als burgemeester in ieder geval nooit mijn toestemming geven om in dit Atlantisgebouw een asielcentrum of een terugkeercentrum onder te brengen. En dit zowel omwille van de veiligheid van de asielzoekers zelf als de veiligheid van de inwoners van de wijk Negenmanneke”, zegt burgemeester Vanlinthout..


Met het antwoord van Staatssecretaris De Block aan Volksvertegenwoordiger Michel Doomst ( ziehttp://www.editiepajot.com/regios/9/articles/24225) dat het verslag van de brandweer ve een gunstig advies verstrekt, onder het voorbehoud dat aan alle geformuleerde opmerkingen wordt voldaan en dat de nodige technische aanpassingen werkelijk gebeuren kan de burgemeester geen vrede nemen.
 
VEILIGHEID KAN NIET WORDEN GEWAARBORGD
“Dit is niet correct”, zegt Vanlinthout. “Niet alleen verstrekte onze eigen politie een negatief advies maar ook verstrekte de brandweer niet zo maar een “gunstig advies” doch een SLECHTS GUNSTIG EN MET VOORBEHOUD, van zodra aan alle overblijvende opmerkingen (met verplichtend karakter) is voldaan. Alvorens eventueel tot opening én exploitatie wordt overgegaan, dient de brandweer onverwijld - liefst schriftelijk - voor een nieuw controlebezoek uitgenodigd te worden. Pas dan kan de preventiedienst eventueel een gunstig eindverslag afleveren en mag de uitbating eventueel starten. Wat de staatssecretaris ook niet vermeldt is, dat de Preventiedienst van de Halse Brandweer daar onmiddellijk op volgend ook schrijft: De Halse preventiedienst is in eer én geweten van oordeel dat - zelfs indien volledig rekening wordt gehouden met de verplichte opmerkingen van dit preventieverslag - het gebouw niet echt geschikt is om als ‘Open Terugkeercentrum voor maximaal 100 asielzoekers’ te fungeren. Hoofdprioriteit één: de veiligheid van de bewoners, kan niet voldoende gewaarborgd worden”.
 
BRANDGEVAAR
De Halse Preventiedienst adviseert het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw én de Federale Overheid om zich ernstig te beraden over de opportuniteit om in het betrokken gebouw een ‘Open Terugkeercentrum voor asielzoekers’ in te richten. Zo zeggen ze dat het gebouw in een risicozone ligt voor overstromingen; de hoogte van het gebouw (vier verdiepingen) zorgt voor risico’s bij brand en vooral omdat de bewoners het gebouw en zijn vluchtwegen onvoldoende kennen en ook dat de asielzoekers niet de plaatselijke taal kennen. Door de soms kleine tussengangen en kleine achterkamertjes is er een labyrintgevoel
 
Lieve Vanlinthout: “De Halse Preventiedienst maakt zich (terecht of onterecht) toch grote zorgen over het mogelijk kwaadwillig stichten van brand door één of meerdere asielzoekers, als protestactie tegen hun uiteindelijke uitwijzing. Indien dit ’s nachts zou gebeuren, dan zouden de verstrekkende gevolgen niet te overzien zijn, én, zullen er hoogstwaarschijnlijk ook meerdere doden vallen. Niettegenstaande er overal automatische branddetectie aanwezig is gevraagd, kan de detectie van een mogelijk-beginnende brand toch nog laattijdig gedetecteerd worden, indien een inventieve asielzoeker de branddetector in zijn kamer afschermt met bv. plakband én hierdoor het rookverbod zal omzeilen”.
 
De Preventiedienst vestigt er verder de aandacht op dat de beide binnentrappen uitmonden in dezelfde hoofdinkomhal op het gelijkvloers én dat de centrale trap niet echt gecompartimenteerd is tussen het gelijkvloers én de hogere verdiepingen. Een mogelijke brand op het gelijkvloers, gepaard mét hevige rookontwikkeling in de centrale traphal, kan het nuttig gebruik van de (rechter)binnentrap volledig uitsluiten, waardoor het rechtergedeelte van het gebouw niet meer kan ontruimd worden.
 
Groot is de verbazing van Vanlinthout bij de uitspraak van mevrouw De Block: “Met Vreemdelingenzaken heb ik afgesproken dat ten laatste tegen vrijdag 16 maart de knoop wordt doorgehakt.”
 
“In mijn vraag om een onderhoud over dit gebouw zegde de Staatssecretaris me dat ze op 21 maart me zou ontvangen om over de problemen te spreken. “En nog beter” : “Het spreekt voor zich dat ik het gesprek van volgende week met mevrouw Vanlinthout zeker niet zal afwachten, maar dat zij als eerste zal weten of Sint-Pieters-Leeuw daaruit zou komen. Sint-Pieters-Leeuw is er vet mee dat ik “als eerste zal weten vrijdag of Sint-Pieters-Leeuw daaruit zal komen. En nog iets: mevrouw De Block zegt: Tot nu toe werd het gebouw gehuurd door Fedasil, omdat er oorspronkelijk gepland was er een asielcentrum te openen. Als wij daarvan een terugkeercentrum maken, moet het gebouw worden gehuurd door de Regie der Gebouwen. Is dit om met ons te lachen??!! De Regie der Gebouwen heeft destijds een volledig negatief advies over dit gebouw gegeven”, zegt een ontstemde burgemeester.
 
VERANTWOORDELIJKIHEID
 Vanlinthout blijft hopen dat de Staatssecretaris nu vrijdag Sint-Pieters-Leeuw niet voor een voldongen feit stelt en haar beslissing nog even uitstelt.
 
“Doet zij dit niet, dan zal ik haar vragen een tekst te ondertekenen waarin zij de volle verantwoordelijkheid op zich neemt, voor het geval er zich in dat bewust Atlantisgebouw ooit brand of een andere ramp voordoet, wat – zelfs voor de brandweer – niet denkbeeldig is. Ik zal als burgemeester in ieder geval nooit mijn toestemming geven om in dit Atlantisgebouw een asielcentrum of een terugkeercentrum onder te brengen. En dit zowel omwille van de veiligheid van de asielzoekers zelf (én hun bezoekers die het huis vrij mogen in- en uitlopen!) als de veiligheid van de inwoners van de wijk Negenmanneke”, zegt burgemeester VanLinthout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten