Gisteren las u in Het Nieuwsblad dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) extra geld heeft vastgekregen om vijf tijdelijke asielcentra in ons land nog tot het einde van het jaar open te houden. Een van die vijf is het noodopvangcentrum van het Rode Kruis in Weelde, dat normaal op 31 mei van dit jaar definitief zou sluiten.

Burgemeester Walter Luyten (CD&V) van Ravels is naar eigen zeggen niet kwaad, maar woest. 'Ik ben diep teleurgesteld in de federale regering, Fedasil en het Rode Kruis omdat zij hun gemaakte afspraken niet nakomen', zegt hij. 'De afspraak was dat wij gedurende één jaar een tijdelijk transitcentrum zouden gedogen op ons grondgebied. Later werd die termijn verlengd, zogezegd om de winter door te komen. En nu komen er plots nóg eens zeven maanden bij.'

De nieuwe sluitingsdatum is 31 december 2012, al hecht het gemeentebestuur daar weinig geloof aan. 'Er is een budget vrijgemaakt voor extra noodopvang tot 31 december. Meer niet', reageert burgervader Luyten, die wel toegeeft dat de asielzoekers tot dusver weinig overlast veroorzaakten in het dorp.

Om officieel bezwaar aan te tekenen tegen een verdere exploitatie van de Navo-legerbasis voor de opvang van asielzoekers heeft de burgemeester nu een formele brief geschreven aan de federale regering. 'Wij verzetten ons met klem tegen de regeringsbeslissing om het centrum na 31 mei nog verder open te houden', zo staat letterlijk in de brief.

Staatssecretaris Maggie De Block heeft de burgemeester intussen al teruggebeld. 'Ze heeft me verzekerd dat ze een schriftelijk antwoord zal geven op onze vragen', zegt Luyten.