donderdag 15 maart 2012

Kazernes van Weelde en Helchteren tot einde 2012 open voor asielzoekers


De kazernes van Weelde, Houthalen-Helchteren, Bierset, Gembloers en Bastenaken kunnen tot 31 december 2012 open blijven voor asielzoekers. In totaal gaat het om 2.800 plaatsen. Er komen echter geen nieuwe opvangplaatsen voor asielzoekers bij en er is ook geen geld voor een Centrum voor Criminele Illegalen. Dat deelt staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld) mee na het begrotingsconclaaf.
De Block heeft 26,9 miljoen euro gekregen tijdens het begrotingsconclaaf, ze had 40 miljoen gevraagd.
Waarvoor zal dit geld dienen?
- Om de 2.800 opvangplaatsen voor asielzoekers in vijf kazernes open te houden tot ten laatste einde van dit jaar. Het is de bedoeling om ze vroeger te sluiten, omdat De Block het aantal opvangplaatsen wil verminderen.
- Om 'Caricole', het gesloten centrum voor illegalen die uit het land moeten worden verwijderd, te openen.
- Om 30 extra plaatsen te creëren in het Centrum 127bis van waaruit illegalen gedwongen verwijderd worden.
- Om een open terugkeercentrum voor 100 illegalen uit te bouwen.
Voor het door Antwerpen gevraagde Centrum voor Criminele Illegalen is momenteel echter géén geld.

Bezuinigen

De Block moet ook bezuinigen, zo kondigde haar perswoordvoerster Els Cleemput aan. "Zo wordt de forfaitaire dagkost voor de catering en het onderhoud in de asielcentra dit jaar niét verhoogd. Dat levert 1,5 miljoen euro op."
"Besparingen komen er ook bij de lokale opvanginitiatieven (LOI's, zeg maar de woningen die de plaatselijke OCMW's ter beschikking stellen voor asielzoekers, nvdr.). Als een plaats leeg blijft, dan zullen de OCMW's voortaan nog slechts 40 procent van de federale subsidies voor zo'n plaats krijgen. Nu is dat 60 procent."
"Ook zal worden bezuinigd op de subsidies voor gezinnen met kinderen", besluit Cleemput. "Nu krijgt een plaatselijk OCMW voor de opvang van een gezin met drie kinderen 5.200 euro per maand. Dat komt omdat wij voor de kinderen ook de volle pot uitbetalen. Voortaan wordt voor kinderen nog slechts 55 procent betaald, zodat een OCMW voor de opvang van gezin met drie kinderen 4.000 euro per maand krijgt. Ten slotte worden de bedrijfswagens niet vervangen."
Meer over de opvangcrisis inzake asielzoekers, vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten