zondag 25 december 2011

Vluchtelingenhuis | Recht Op Migratie

Het Comité Recht Op Migratie, kortweg ROM wil een vluchtelingenhuis oprichten in Leuven. Sommigen horen het in Leuven ROMmelen en vrezen een aanzuigeffect. De K.U.Leuven wil gebouwen ter beschikking stellen van vluchtelingen.
LAURA HOLLEVOET
Pol Van Camp van ROM: “Het project van ROM is ontstaan om een leemte op te vullen, die Fedasil, het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers, niet kan opvullen. Zo werden er bij gebrek aan plaats asielzoekers wandelen gestuurd, met het adres van het Noordstation in hun handen."
Mieke Candaele, directeur communicatie en informatie van Fedasil: “Fedasil stuurt de mensen niet 'wandelen'. De asielzoekers die we wegens plaatsgebrek niet verder kunnen helpen, ontvangen een beslissing van niet-toewijzing, dat is een document waarmee zij zich bij een OCMW kunnen aanbieden voor maatschappelijke hulp. Wij oriënteren die personen dus naar de OCMW's, niet naar het Noordstation."
Van Camp: “Ons project wil diegenen die niet kunnen of mogen worden opgevangen door Fedasil onderdak bieden. We richten ons dus vooral op de zwaksten. We zijn er ons echter van bewust, dat wat we doen een druppel op de hete plaat is. Maar bij de pakken blijven zitten is geen optie. We hopen dat ons initiatief ook anderen zal aanzetten tot actie.”
KRAKEN
Lieve Van Kerckhoven van ROM: “We proberen de problematiek rond de huisvesting van vluchtelingen op lokaal vlak aan te pakken, om zo een overconcentratie in Brussel te voorkomen. Spijtig genoeg kregen we hierbij geen steun van de K.U.Leuven, het OCMW of het Dijledal. Er stonden vorig jaar bijvoorbeeld enkele appartementsblokken leeg ter sloping, maar het Dijledal wou die niet afstaan.”
“Het buurtcomité heeft toen met medeweten van enkele overblijvende inwoners sleutels bemachtigd en er mensen gehuisvest, die soms in geen maand een bad hadden gezien. We beseffen nu wel dat kraken niet de ideale oplossing is. Uiteindelijk waren we meer bezig met de politie en het gerecht dan met de mensen zelf. Concreet willen we nu een vijf à zestal mensen onderdak bieden in gehuurde huizen.”
INSPIRATIEBRON
Katleen van Impe van ROM: “Voor de uitbouw van ons project deden we inspiratie op bij Daniel Alliët en Dirk de Vis. Deze twee priesters hebben elk een gemeenschapshuis, waar een vijf à zestal vluchtelingen worden opgevangen voor maximaal zes maanden. Mensen met of zonder papieren kunnen er een adempauze nemen in een moeilijke periode. Zo krijgen ze de kans hun papieren in orde te brengen, of bij een uitwijzing na te denken over de toekomst. Deze periode van rust is ook belangrijk om de gezondheid weer op peil te krijgen. Als tegenprestatie engageren de bewoners zich om de helft van hun loon af te staan, het dagschema te volgen, een huishoudelijke taak op te nemen en geen herrie te schoppen. Wij willen in Leuven een gelijkaardig project opstarten.”
LOI LOPEN MANK
Van Camp: “De federale overheid dringt bij de plaatselijke overheden aan om LOI's (Lokale Opvang Initiatieven, red.) op te richten. Naburige gemeenten zoals Herent, Oud-Heverlee en anderen doen dat, Leuven niet. Het zou nochtans geen kost zijn voor de stad of het OCMW want ze houden nog geld over naast hetgeen ze gebruiken voor de opvang van asielzoekers. Er zijn dan ook extra initiatieven nodig. Eens onze structuren in orde zijn, hopen we op giften. Wij denken daarbij vooral aan het gratis of goedkoop ter beschikking stellen van een gebouw door individuele personen, congregaties, de K.U.Leuven, de stad of anderen.”
Freddy Jochmans, directeur-generaal van het rectoraat van de K.U.Leuven: “Wij hebben nog geen officiële aanvraag ontvangen van ROM. Bovendien hebben we de Stad Leuven en het OCMW laten weten dat we gebouwen ter beschikking willen stellen voor vluchtelingen. Over welke gebouwen het net gaat zeggen we liever niet om kraken tegen te gaan.”
Van Camp: “Verleden jaar hadden we reeds een aanvraag gedaan bij de K.U.Leuven, het OCMW, Dijledal en de stad maar de antwoorden waren negatief. We blijven hopen en zullen ons opnieuw tot hen richten. Het verheugt ons te vernemen dat de K.U.Leuven gebouwen ter beschikking wil stellen voor vluchtelingen. We zullen in de komende weken contact opnemen met het rectoraat.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten