zondag 25 december 2011

Uitgeprocedeerde asielzoekers naaien hun mond dicht

MERKSPLAS - In het Centrum voor Illegalen in Merksplas hebben twee uitgeprocedeerde Armeniërs hun lippen dichtgenaaid uit protest tegen hun gedwongen uitwijzing. 


Het duo was al enkele dagen in hongerstaking. Ze weigerden eerst de hulp van een verpleegster om de draden tussen hun lippen weg te halen, maar enkele uren later gaven ze toch toestemming voor verzorging. Volgens een vriend zijn ze depressief en willen ze niet terug naar Armenië omdat ze daar geen toekomst hebben. 

Bij de dienst Vreemdelingenzaken staan de twee bekend voor het plegen van misdrijven. ‘Personen die uitgeprocedeerd zijn, worden meestal zo snel mogelijk naar hun land van herkomst gevlogen', zegt woordvoerster Katrien Jansseune. ‘Dergelijke acties heb ik de voorbije jaren nog niet meegemaakt. We stellen wel vast dat mensen met een criminele achtergrond sneller tot dit soort acties overgaan. Hun situatie wordt nauwlettend opgevolgd door het medische team.' 

De twee Armeniërs verblijven pas enkele weken in het illegalencentrum in Merks-plas, maar hebben al meer dan een jaar geleden een asielaanvraag ingediend. Die werd, ook na beroep, afgewezen. 


Ga naar artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten