zaterdag 3 maart 2012

Amnesty: ‘China draagt vluchtelingen over aan Noord-Korea’


De Chinese autoriteiten moeten Noord-Koreanen die de grens over zijn gevlucht, om vervolgens naar Zuid-Korea af te reizen, niet onder dwang terugsturen. Dat zegt Amnesty International nadat is gebleken dat negen mensen aan de Noord-Koreaanse autoriteiten zijn overgedragen.
Minstens 40 Noord-Koreanen worden naar verluidt momenteel vastgehouden in detentiecentra in de buurt van de Chinees-Noord-Koreaanse grens in Noord-Oost-China. Indien teruggestuurd, lopen ze het risico van marteling, andere vormen van mishandeling, dwangarbeid, gevangenschap in politieke gevangenkampen en executie.
In januari heeft de Noord-Koreaanse autoriteiten grensoverschrijders zware straffen in het vooruitzicht gesteld na hun terugkeer. “De Chinese autoriteiten moeten ervoor zorgen dat niemand wordt aangehouden of vervolgd omdat ze naar China zijn gereisd, noch onderworpen worden aan grove schendingen van hun mensenrechten bij terugkeer naar Noord-Korea. De Chinese autoriteiten moeten ook stoppen met het overtreden van het internationaal recht overtreden en ophouden met het terugsturen van mensen naar een land waar ze worden geconfronteerd met vervolging, foltering en dood,” aldus een verklaring van Amnesty.
Vluchtelingen die onder dwang zijn teruggestuurd naar Noord-Korea dreigt opsluiting in een van de politieke gevangenkampen, zoals de beruchte Yodok-gevangenis, waar gevangenen worden gedwongen tot harde arbeid voor maximaal 12 uur per dag. In 2011 vertelden ex-gedetineerden uit Yodok dat gevangenen worden gedwongen te werken in omstandigheden die de slavernij benaderen en dat ze vaak worden onderworpen aan foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling. Geïnterviewden waren getuige geweest van openbare executies.
Het is Noord-Koreanen niet toegestaan ​​naar het buitenland af te reizen zonder toestemming van de staat, waardoor het vrijwel onmogelijk is om te vertrekken. Echter, ondanks de aanzienlijke risico’s, vluchten elk jaar duizenden Noord-Koreanen illegaal de grens over naar China. China beschouwt alle Noord-Koreanen zonder papieren als economische migranten en brengt ze met gewed terug naar Noord-Korea als ze worden betrapt. Hoewel China het VN Vluchtelingenverdrag heeft ondertekend, verhindert het dat de UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, toegang krijgt tot de gedetineerde Noord-Koreanen.
Het internationaal recht verbiedt de gedwongen terugkeer, hetzij direct of indirect, van elk individu naar een land waar ze het risico lopen van vervolging, foltering of andere vormen van mishandelingvof de dood. De Noord-Koreaanse autoriteiten weigeren toegang verlenen aan internationale waarnemers voor de mensenrechten, waaronder Amnesty International en de speciale VN-rapporteur over de situatie van de mensenrechten in Noord-Korea.
Bron: Amnesty International

Geen opmerkingen:

Een reactie posten