vrijdag 9 december 2011

Opnieuw record voor vrijwillige terugkeer naar land van herkomst

© belga
In november werd opnieuw een recordaantal migranten opgetekend die vrijwillig terug naar hun land van herkomst keerden. "De recordcijfers van september en oktober 2011 werden opnieuw verbroken", meldt Fedasil, het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers. In november keerden 397 migranten terug, in dezelfde maand vorig jaar waren dat er 210.
"Daarbovenop vertrokken nog een honderdtal migranten met bussen naar de Balkan, een terugkeerinitiatief georganiseerd door de Dienst Vreemdelingenzaken in samenwerking met Fedasil. Dit brengt het totaal aantal vrijwillige terugkeerders in november op 500", berekent het agentschap.
 
De stijgende tendens tekent zich al een hele tijd af. "Door bijkomende reïntegratiesteun, waarmee ze in het herkomstland de draad weer kunnen opnemen, wordt vrijwillige terugkeer voor steeds meer mensen een realistisch alternatief", aldus Fedasil. De grootste groep bestaat uit mensen die al in de loop van hun procedure, of net na het ontvangen van een negatieve beslissing, er zelf voor kiezen om terug te keren.
 
Opvallend zijn vooral de vele migranten die terugkeren naar de Balkan. Zij krijgen tijdens hun verblijf in opvangstructuren te verstaan dat de kans om in België te blijven nagenoeg onbestaande is, meldt Fedasil. Dit jaar keerden er ook opmerkelijk meer mensen terug naar Rusland, Irak en Armenië. Tot en met november dit jaar keerden 3.202 mensen vrijwillig terug naar hun land van herkomst. Over heel 2010 waren dat 2.957 mensen. (belga/dea)


ga naar artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten