vrijdag 9 december 2011

Asielzoekers ongemerkt naar Groot-Brittannië via Eurostar

asielzoekers ongemerkt naar groot brittannie via eurostar
08/12 Uit een reportage van de Britse BBC Radio 4 blijkt dat asielzoekers via de Eurostar ongecontroleerd Groot-Brittannië binnen kunnen. De Belgische federale politie erkent het probleem en meldt dat de Belgische, Britse en Franse overheden samen een oplossing zoeken. 
Met de Eurostar kan vanuit Brussel via het Franse Rijsel naar Londen gereisd worden. Aangezien België en Frankrijk tot de Schengenzone behoren, kunnen reizigers zonder paspoort- of identiteitscontrole tussenBrussel en Rijsel sporen.
Daar knelt volgens Radio 4 echter het schoentje. Niemand controleert of iemand met een ticket van Brussel naar Rijsel ook daadwerkelijk aan de Franse halte afstapt. Dat bevestigt ook spoormaatschappij Eurostar. Asielzoekers kunnen zo ongecontroleerd maar illegaal tot in de Britse hoofdstad raken, Groot-Brittannië behoort namelijk niet tot de Schengenzone.
De federale politie legt uit dat een verouderd protocol aan de oorzaak van het achterpoortje ligt. Dat protocol dateert uit de tijd dat de Eurostar-trein nog niet in Rijsel stopte en dus rechtstreeks vanuit Brussel naar Londen reed. Toen werd bij het opstappen nog zowel de identiteit als het treinticket gecontroleerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten