woensdag 7 september 2011

VN gaan overbevolking vluchtelingenkamp tegen


Novum/AP) - DADAAB - De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) is begonnen met de overplaatsing van tienduizenden gezinnen naar twee nieuwe vluchtelingenkampen. Dadaab, gelegen in het oosten van Kenia en het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, is overvol.
Dadaab werd in 1991 gebouwd om negentigduizend mensen op te kunnen vangen, maar inmiddels is het voor meer dan vierhonderdduizend mensen het nieuwe onderkomen. De twee nieuwe kampen, Ifo Extension en Kambioos, kunnen meer dan tweehonderdduizend mensen opvang bieden. Sinds juli zijn al zo'n 33 duizend mensen overgeplaatst.
Elke dag arriveren in Dadaab zeker duizend nieuwe vluchtelingen, op zoek naar voedsel en op de vlucht voor geweld. Het zuiden van Somalië wordt geteisterd door droogte, hongersnood en gevechten tussen islamitische militanten en de verzwakte regering. Alleen al in augustus kwamen 36 duizend mensen bij het kamp aan. Het is overvol en vluchtelingen verblijven vaak bij familie of bouwen hutjes aan de rand van het kamp, ver weg van de bescherming van politieagenten en van faciliteiten als ziekenhuizen en scholen.
Zaytun Ibrahim zag zich genoodzaakt met haar kinderen in een hutje in het struikgewas te bivakkeren. Ze deed 's nachts geen oog dicht vanwege de hyena's en andere wilde dieren die rond het hutje slopen. Dat is nu verleden tijd. "We horen de hyena's nu 's nachts nog wel schreeuwen, maar ze durven hier niet te komen, vanwege alle mensen", zegt ze terwijl ze voor haar nieuwe tent in kamp Ifo Extension staat. In het kamp worden elke dag driehonderd nieuwe tenten opgezet.
De kans dat de vluchtelingenstroom spoedig minder wordt, is klein. Maandag meldden de VN dat er nu in zes regio's in Somalië hongersnood heerst en dat zeker 750 duizend mensen de kans lopen binnen vier maanden te sterven als er niet snel noodhulp komt. In heel Oost-Afrika hebben zeker dertien miljoen mensen voedselhulp nodig, aldus de VN.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten