maandag 13 februari 2012

In Zemst staan asielzoekers niet in de kou

Ghandi, Raymond Kingsley en Amadou zijn asielzoekers die in het OCMW gebouw in de Hoogstraat per twee op een kamer wachten tot ze effectief erkend worden als politiek vluchteling.
Ghandi, Raymond Kingsley en Amadou zijn asielzoekers die in het OCMW gebouw in de Hoogstraat per twee op een kamer wachten tot ze effectief erkend worden als politiek vluchteling.
ZEMST - Amadou, Raymond Kingsley en Ghandi zijn drie asielzoekers die in het OCMW gebouw in de Hoogstraat per twee op een kamer wachten tot ze effectief erkend worden als politiek vluchteling. Ze delen woonkamer, keuken en badkamer per verdieping. Wij hadden met hen een ontroerend gesprek, want zij laten hun vrienden en familie achter in onveilig Afrika.

Vooral het verhaal van Raymond Kingsley sprak ons het meeste aan. Hij is dringend op zoek naar een tijdelijke baan als arbeider, als het kan loodgieter want daarvoor werd hij opgeleid. Als hij niet kan werken zit hij voortdurend na te denken en dat is voor hem frustrerend. Ook Amadou, Ghandi en Tawfiq A. hebben hun verhaal. Het ene al wat ontroerender dan het andere, en toch zijn ze gelukkig dat ze tijdelijk in Zemst opgevangen worden. Een stille, rustige en vriendelijke gemeente, weten ze allemaal te vertellen.
Nicole Van Erp, diensthoofd sociale dienst OCMW Zemst laat ons weten dat praktisch alle asielbewoners zich in Zemst happy voelen en erg hun best doen om Nederlandse les te leren. 'Bijna allemaal kunnen ze zich op een tweetal maanden verstaanbaar maken in het Nederlands', weet Nicole. Twee erkende asielzoekers, Sarr Bocar en Tomety Koffi werden trouwens reeds tewerkgesteld in de klusjesdienst.
Wachten kan lang duren
Het OCMW Zemst heeft zijn eigen opvangcentrum (LOI genaamd, Lokaal Opvang Initiatief) voor 28 asielzoekers. Ze zijn hier omdat ze asiel aanvragen in ons land. Iedere aanvraag wordt grondig onderzocht op de Conventie van Geneve waarbij men onderzoekt of de asielzoeker effectief een politiek vluchteling is. In afwachting van een antwoord verblijven ze in een opvangcentrum en dat wachten kan lang duren. Werken met asielzoekers is erg boeiend en divers. Voor maatschappelijk werkster Teske Loos is het in elk geval een uitdagende multiculturele ervaring.
Inburgeringscursus
Teske Loos, Maatschappelijk Werker OCMW Zemst: ‘We vangen alleenstaande mannen op, voornamelijk met de Afrikaanse nationaliteit. Ze leven met twee op een kamer en delen woonkamer, keuken en badkamer per verdieping. In ons centrum bieden onze vrijwilligers Nederlandse lessen aan. Na deze voorbereiding kunnen ze doorstromen naar het volwassen onderwijs om verder Nederlands te leren en na zes maanden zijn ze verplicht om een inburgeringscursus te volgen.' besluit Teske.
Meer info: OCMW Zemst
teske.loos@ocmw-zemst.be
Hoogstraat 69 - 1980 Zemst
Tel. 015/61.87.20 - fax 015.62.03.62

Geen opmerkingen:

Een reactie posten