maandag 13 februari 2012

Ex-topman Fedasil vernietigend voor Maggie De Block

Maggie De Block. © belga
Bob Pleysier, van 2002 tot 2007 directeur-generaal van Fedasil, is boos op staatssecretaris van Asiel en Migratie Magie De Block. Dat blijkt uit een interview met weekblad Knack.
Pleysier heeft weinig begrip voor de beslissing van de regeringsonderhandelaars om een 'backbencher' als De Block de bevoegdheid over het asielbeleid te geven. "Het is echt erg dat zo'n belangrijke keuze door partijpolitieke kronkels wordt bepaald en niet door de competentie van de betrokkenen. En dat terwijl de sector drie jaar op een minister heeft moeten wachten."
 
Pleysier begrijpt niet waarom De Block zo lang is blijven talmen terwijl de winter voor de deur stond. "Op de dag van haar aanstelling had ze de hele sector moeten samenroepen om een plan op te stellen voor de opvang tijdens de winter. Vergeet niet dat het toen al december was."
 
Vleugellam
Bovendien is de Open Vld-politica volgens hem de facto vleugellam. "Iedereen weet dat een staatssecretaris voor zo ongeveer alles langs haar voogdijminister moet passeren, in dit geval minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld). Dan vraag ik me af hoe sterk Turtelboom haar staatssecretaris zal steunen als ze zelf al zo veel geld nodig heeft voor justitie."
 
Volgens Pleysier is Fedasil in de loop der jaren verknoeid. "Het hele directiecomité is politiek benoemd. De opeenvolgende ministers hebben Fedasil als hun privétuintje beschouwd, waarop ze makkelijker vat kregen dan op een log ministerie."
 
Het agentschap is dixit de voormalige directeur-generaal een grote bureaucratie geworden. "Misschien kan het beter worden opgedoekt." (belga/adb)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten