woensdag 22 februari 2012

De Block erkent: beheer van opvangplaatsen kan beter

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block heeft erkend dat het beheer van de opvangplaatsen door Fedasil verbeterd kan worden. Ze deed dat in de plenaire Senaat in antwoord op een mondelinge vraag van Dalial Douifi (sp.a)
Door een automatisering van het beheer vermindert de werklast en kan de doorstroming tussen de verschillende fases van de opvang geoptimaliseerd worden.

Dispatching

Volgens Douifi staan er door de problemen bij de dispatching van Fedasil in Vlaanderen alleen al 100 gesubsidieerde plaatsen leeg. Dat terwijl er steeds meer openbare middelen naar Fedasil en de partners vloeien zoals de LOI (lokale opvanginitiatieven en ngo's). Ze pleitte dan ook voor de modernisering en informatisering van de dispatching.

Maggie De Block wees erop dat de dispatching 6.000 bewegingen per week verwerkt. Er wordt gestreefd naar een 100% bezetting van de beschikbare plaatsen. In de collectieve structuren wordt een invulling van 97 tot 99% bereikt, in de individuele structuren zelfs meer dan 99%. Ze verwees naar haar beleidsplan waarin structurele verbeteringen worden aangekondigd. De automatisering van het beheer van de opvangplaatsen kan de administratieve werklast verminderen. Werken met faxtoestellen is niet meer van deze tijd.

Doorstroming
Ook de doorstroming moet voor de staatssecretaris geoptimaliseerd worden. Door de enorme groei van het aantal asielzoekers de voorbije jaren is het systeem een beetje achterop geraakt, aldus De Block. Ze wees er nog op dat asielzoekers enkele dagen bedenktijd hebben om te beslissen of ze in een LOI willen stappen.

Op vragen van Zakia Khattabi (Ecolo) en Filip Dewinter (Vlaams Belang) zei De Block dat afgelopen nacht de bijkomende bedden voor noodopvang volstonden, aangezien vele beschikbare bedden leeg bleven. Fedasil heeft ook iedereen kunnen opvangen, voegde ze er nog aan toe.

Verwarring

De staatssecretaris verklaarde voorts dat het niet de bedoeling is om bijkomende opvangplaatsen te creëren en verweet Khattabi verwarring te stichten tussen de opvang van asielzoekers en de noodopvang van daklozen, waaronder asielzoekers en illegalen. De Ecolo-senatrice verweet de staatssecretaris dan weer veel gedetailleerder en uitgebreider te hebben geantwoord op de vragen van Filip Dewinter. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten