zaterdag 23 juli 2011

Vluchtelingen Libië in Pondrôme

De 25 vluchtelingen uit Libië zijn maandagavond naar het opvangcentrum van Pondrôme gebracht. Het gaat om 21 Eritreërs en 4 Congolezen. In het centrum worden zij nu voorbereid op hun nieuwe leven in België.
“De eerste indruk? Deze mensen lijken erg tevreden en dankbaar dat zij in België bescherming krijgen. Al begrijpen sommigen van hen nog niet helemaal waar ze precies terechtgekomen zijn”, vertelt Nicolas Genin, directeur van het opvangcentrum van Pondrôme. “Bovendien waren ze uiterst vermoeid bij aankomst. Ze hadden een lange reis achter de rug. Ze moeten nu vooral even bekomen.”
Op maandag 18 juli, rond de middag, kwamen 25 vluchtelingen uit Libië in Zaventem aan. Deze gezinnen werden door UNHCR voorgedragen voor dringende hervestiging in België. Na het uitbreken van de onlusten waren zij Libië ontvlucht en verbleven al een tijdje in een vluchtelingenkamp Shousha in Tunesië. Het gaat in hoofdzaak om Eritrese gezinnen met kinderen. Onder hen zelfs twee tweelingen, van elk twee jaar oud. Verder zijn er ook vier Congolezen.
België, waar ligt dat?
Een team van medewerkers van Fedasil, het CGVS, IOM, Caritas en Convivium stond klaar op de luchthaven om hen te ontvangen en verder te begeleiden. Meteen na aankomst werden alle nodige formaliteiten in orde gebracht en werd de officiële asielaanvraag bij DVZ ingediend.
Tegen de avond werden ze dan naar Pondrôme gebracht, waar een eerste basisintroductie op het opvangprogramma stond.
“Waar ligt België? Waar ligt Pondrôme? Hoe gaat het leven eraan toe in het opvangcentrum? Zulke zaken.”, vertelt Nicolas.”Morgen krijgen de 25 vluchtelingen een medische controle en gaan ze naar de winkel omdat ze gsm-kaarten willen kopen om hun familie te bellen. Maar voor de rest zal het een rustige week worden, zeker met de Nationale feestdag.”
Volgende week belooft het programma er drukker uit te zien. De vluchtelingen krijgen vanaf dan  intensieve taallessen. De Congolezen spreken wel Frans, maar de Eritreeërs spreken alleen Tigrinya en/of Arabisch. Zij beginnen dus met lessen vanaf nul. Daarnaast worden de gezinnen ingelicht over alles wat ze nodig hebben om te leven in België (job, onderwijs, …) De partners Convivium en Caritas houden regelmatige gesprekken met de vluchtelingen en gaan ook meteen met de gezinnen op zoek naar gepast logement. De bedoeling is immers dat ze na 6 à 7 weken al uit het centrum vertrekken naar individuele woningen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten