zaterdag 23 juli 2011

Snellere leeftijdstest minderjarigen

Sinds 11 juli kunnen minderjarige nieuwkomers waarvoor leeftijdstwijfel bestaat meteen een interview bij DVZ afleggen en een leeftijdstest doen. De doorstroming van deze doelgroep zal voortaan veel sneller gebeuren.
Gefaseerde opvang verstoordDe hoge instroom van niet-begeleide buitenlandse minderjarigen (NBBM) blijft problematisch. Extra plaatsen voor NBBM in het opvangnetwerk volstaan niet om de gefaseerde opvang te handhaven. In principe gaan alle niet-begeleide minderjarige nieuwkomers in een eerste fase naar een Observatie- en Oriëntatiecentrum (OOC). Maar op dit moment kunnen enkel de meest kwetsbare jongeren of jongeren zonder leeftijdstwijfel daarheen. Anderen komen terecht in gewone centra of op hotel.
Nieuwe aanpak sinds 11 juli
De afgelopen maanden is druk overlegd op politiek niveau om een oplossing te vinden voor de trage identificatie en leeftijdsbepaling van niet-begeleide minderjarigen. De Dienst Voogdij, de Dienst Vreemdelingenzaken  (DVZ) en Fedasil bereikten een akkoord over een nieuwe werkwijze, waardoor jongeren niet langer in hotels belanden en sneller doorstromen.
De DVZ zal elke niet-begeleide minderjarige nieuwkomer meteen bij aankomst interviewen en een eerste uitspraak doen over de leeftijd. Als er leeftijdstwijfel bestaat, gaat de jongere naar een plaats in het Klein Kasteeltje (transit), Poelkapelle of Ukkel (CR). In elk van die centra zijn voor deze doelgroep speciaal 15 plaatsen voorzien.
Meteen de dag na aankomst is een leeftijdstest voorzien. Dit is mogelijk omdat de Dienst Voogdij voorrang zal geven aan nieuwkomers en extra leeftijdstesten heeft bekomen in verschillende ziekenhuizen. De resultaten moeten na maximum 5 dagen bekend zijn zodat de doorstroming van deze doelgroep zeer snel gebeurt.

Op dagen dat er meer tests gepland zijn dan dat er nieuwkomers met leeftijdstwijfel zijn, zullen jongeren uit de hotels aansluiten. Op die manier wordt tegelijk werk gemaakt van de afbouw van de opvang van (nog bijna 300) jongeren in hotels.
Eerste resultaten
Ondanks de complexe organisatie en coördinatie over directies, opvangcentra en administraties heen, verloopt de samenwerking uitstekend. De eerste groep minderjarigen met leeftijdstwijfel ontving intussen een leeftijdsbepaling en kan doorstromen naar een gepaste plaats in het netwerk. Daarmee zijn de eerste stappen naar een structurele oplossing voor dit knelpunt een feit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten