donderdag 22 september 2011

Nederland schrapt 2.600 opvangplaatsen voor asielzoekers


Nederlands minister voor Immigratie en Asiel, Gerd Leers. © photo news
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Nederland heeft zeven asielzoekerscentra laten weten dat ze dichtgaan (Aalten, Azelo, Bellingwolde, Crailo, Geeuwenbrug, Rotterdam en Sweikhuizen). Hiermee zijn 2.600 opvangplaatsen en honderd banen gemoeid. De sluitingen volgen op die van centra in Oldebroek, Heijen, Well en Eindhoven. Locaties in Middelburg, Hoeven en Velp kregen eerder ook al te horen dat ze moeten sluiten. Dat scheelt samen 1.800 opvangplaatsen.
Op het hoofdkantoor van het COA in Rijswijk gaat 40 procent van de banen verdwijnen. Het aantal asielzoekers loopt terug en er moet 51 miljoen euro worden bezuinigd, aldus de zegsman van het COA. Het COA kwam zondag in het nieuws door allerlei misstanden die er zouden heersen. Naar aanleiding daarvan laat de Nederlandse minister voor Immigratie en Asiel, Gerd Leers, het systeem waarmee het aantal benodigde opvangplekken wordt berekend, onderzoeken.

Leers zei deze week dat het onzinnig is de regering af te rekenen op aantallen als het gaat om de vermindering van het aantal niet-westerse migranten. Getallen zijn volgens hem niet bepalend, want er zijn altijd ontwikkelingen van buitenaf.

In verband met actuele mondiale ontwikkelingen werd begin dit jaar capaciteit aangehouden voor een eventuele stijging van de instroom, aldus het COA. Toen bleek dat die extra instroom uitbleef, werd besloten de capaciteit met nog eens 2.600 plaatsen terug te brengen. (anp/adv)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten