12/11 Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar werden in ons land 1291 nieuwe niet-begeleide minderjarige asielzoekers geregistreerd. Dat zijn er bijna 400 meer dan in het volledige jaar 2010 en drie keer zoveel als vijf jaar geleden.
Iedereen herinnert zich de schrijnende beelden van vorig jaar. Jonge asielzoekers die hier zonder hun ouders arriveerden, beschermden zich in van oude palletten en plastic gemaakte kampen tegen de winterkoude. Omdat minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) dergelijke taferelen dit jaar absoluut wil vermijden, lanceerde hij samen met de Voogdijdienst, die deel uitmaakt van de Federale Overheidsdienst Justitie, een oproep om voogden te zoeken voor deze niet-begeleide minderjarigen. Het project werd op hoongelach onthaald en kreeg nauwelijks of geen respons in de media. Maar vijf maanden later hebben al 221 asielzoekers een Belgische voogd. Iets meer Nederlands- dan Franstaligen stelden zich kandidaat om zich het lot van deze jongeren aan te trekken.
Actrice Veerle Dobbelaere is een tijdje voogd geweest, maar heeft om privéredenen moeten afhaken. "Ik had er ergens iets over gelezen en vond dat ik iets moest doen voor die jongeren. Aïsha was 14 en was zonder ouders uit Afrika naar België gekomen. Ze kwam in het weekend bij ons logeren. In de week zat ze in een soort opvangtehuis en ging ze naar school. We hebben haar niet financieel gesteund, wel materieel. Ik sluit niet uit dat ik me ooit weer kandidaat stel", zegt ze.
Einddoel: Groot-Brittannië
"De enorme toevloed aan niet-begeleide minderjarigen is verontrustend. Midden 2011 waren er al 957 of meer dan over heel van 2010. Intussen zijn het er al meer dan 1200. De helft komt uit Afghanistan", legt Isabel Casteleyn van het kabinet-Wathelet uit. "Ze reizen en betalen in etappes. Hun einddoel is Groot-Brittannië", vult het Platform Kinderen op de Vlucht aan.
Familie zoeken
"Een voogd moet de belangen van de minderjarige behartigen", zegt woordvoerder Lieselot Bleyenberg, woordvoerder van minister van Justitie Stefaan De Clerck. "Hij moet ze bijstaan in alle procedures en deelnemen aan alle verhoren. Voorts moet hij onder meer een asielaanvraag indienen, erover waken dat de minderjarige school loopt en alle nuttige maatregelen nemen om de familie van de minderjarige terug te vinden. Hij moet ook geregeld verslag uitbrengen."
Vergoeding van 500 euro
Een voogd ontvangt een vaste vergoeding van 500 euro per jaar per voogdij en een tegemoetkoming van een aantal kosten (briefwisseling, telefoon, reiskosten). Het is niet in de eerste plaats de bedoeling dat hij of zij niet-begeleide asielzoekers in huis neemt, al kan en mag dat wel. Ze moeten de jonge illegalen ook niet financieel onderhouden. Voor het uitoefenen van deze opdracht wordt de voogd gedekt door een verzekeringspolis burgerlijke aansprakelijkheid die door de FOD Justitie is onderschreven.
Meer over de toevloed van al dan niet minderjarige asielzoekers en de opvang daarvoor, vindt U op de expertenpagina van John De Wit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten